Irak-Türkiye görüşmelerine 'su sorunu' damgasını vurdu

23-08-2023
Etiketler Türkiye Irak Hakan Fidan Abdullatif Reşid Su sorunu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Görüşmeye su sorunu damgasını vurdu. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak temasları devam ediyor. Dün Irak Dışişleri ile bir araya gelen Halan Fidan bugün Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid tarafından kabul edildi.

Görüşmede Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de hazır bulundu.

Irak Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid’in görüşmede iki komşu ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ilişkilerin derinliğine dikkat çekerek ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve ekonomik alanda iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Reşid “Ticari, çevresel alanlar ile su ve enerji dosyasını Irak ve Türk halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde yürüteceğiz" dedi.

Reşid, Irak'ın Dicle ve Fırat nehirleri ile kollarına sınır ötesi su akışının azalmasından kaynaklı Iraklıların yaşamını büyük ölçüde etkileyen akut bir su krizinden muzdarip olduğunu belirtti.

Irak tarafının, su kullanımını rasyonelleştirmek, sulama ve sanitasyon sistemlerini modern teknolojileri kullanarak rehabilite etmek, iyileştirmeler yapmak ve su kullanımını rasyonelleştirmek için yoğun çaba sarf etme konusundaki ciddiyetine değinen Irak Cumhurbaşkanı, her iki tarafın da karşı karşıya olduğu su krizi başta olmak üzere su yönetimi, barajlar ve rezervuarlar inşa etme gibi konuların tüm yönleri ele alınmasının önemine dikkat çekti.

Açıklamaya göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye'nin su sorununa radikal çözümler bulma konusunda istekli olduğunu ve Türkiye hükümetinin Irak'taki su sıkıntısına çözüm bulmak için sürekli takipte bulunduğunu vurguladı.

Etkili çözümlere ulaşmak için iki ülkenin uzmanları arasında ortak bir toplantı yapılması yönündeki umudunu dile getiren Fidan, ülkesinin Irak'ın güvenlik ve istikrarını pekiştirme çabalarını desteklemeye kararlı olduğunu belirtti.  

Görüşmede Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevcut konuları takip etmek üzere Irak'a yapacağı ziyaret de gündeme geldi.

Hakan Fidan ayrıca Türkiye Ticaret Bakanı'nın önümüzdeki hafta Irak'ı ziyaret etmesinin umut ettiğini söyledi. 

Görüşmede ayrıca güvenlik konularının masaya yatırıldığı, güvenlik ihlallerinin önlenmesi ve tarafların birbirinin ulusal egemenliğine saygı duyması gibi konuların değerlendirildiği belirtildi.

Görüşmeye ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Görüşmede, ikili ticaretimizin artırılması, terörle mücadele ve iki ülke arasında sınıraşan suların verimli kullanılması konuları ele alındı” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli