Hamas sözcüsünden Rûdaw özel: İsrail 4 rehineyi kurtmak için 210 sivili katletti

09-06-2024
Rûdaw
Etiketler Hamas İsrail Filistin Nusayrat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Hamas sözcüsü Basım Naim, İsrail ordusunun Gazze’deki Nusayrat Kampı’ndaki sivilleri hedef aldığını, saldırı sonucu aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 210 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rûdaw TV’de 12:00 bültenine katılan Hamas sözcüsü Basım Naim Gazze’deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail ordusunun Gazze’deki Nusayrat Kampı’na düzenlediği saldırıya ilişkin konuşan Basım Naim, “Siyonizm rejimi Nusayrat kampına saldırı düzenledi, aralarından çocukların ve kadınların da olduğu 210 kişi hayatını kaybetti. 400’den fazla insan da yaralandı. Yaralıların çoğunun durumu ağır. 4 İsrailli rehineyi kurtarmak için Nuseyrat mülteci kampına saldırı düzenlediler. İnsani yardım kuruluşların TIR ve araçlarıyla filistinlilerin giyisilerini kuşanarak kampın içine sızmışlar. Bölgedeki çok sayıda eve de girerek sivilleri katlettiler” dedi.

İsrailli 4 rehineyi kurtmak için 210 sivilin katledilmesinin savaş suçu olduğunu belirten Naim, daha önce arabulucularla yapılan görüşmelerde İsrail’in rehinlerin takas edilmesiyle ilgili bir girişimi olduğunun bilgisnden de haberdar olduklarını ifade etti.

Naim 5 Mayısta yapılan anlaşma ve ateşkes önerisini anımsatarak, İsrail ordusunun arabulucuların düzenlediği görüşmelere heyet gönderdiği, bu görüşmelerin ardından saldırı planlarını devreye koyduğunu söyledi.

Hamas'ın 5 Mayıs 2024’te kabul ettiği anlaşma önerilerinde "karşılıklı esirlerin salıverilmesi, Filistinlilerin evlerine geri dönüşü, Gazze Şeridi'nin inşası, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi ve ablukanın kaldırılması" yer alıyordu.

Nusayrat kampına saldırı

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Kampı'na dün savaş uçakları ve topçu atışlarıyla saldırı düzenledi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 274'e çıktığı, 400'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Öte yandan Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, dün zırhlı araçlarla kampa baskın düzenleyen İsrail ordusunun, bir süre sonra kamptan çekildiği ve ordunun çekilmesinin ardından sokaklarda onlarca cansız bedenin bulunduğu aktarıldı.

Yaralıların Nusayrat'taki El-Avde ve Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri hastanelerine getirildiği ancak hastanelerin yaralıları karşılamada yeterli olmadığı, ciddi şekilde ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sıkıntısı yaşandığı vurgulandı.

İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki çeşitli noktalara saldırılar düzenlediğini ve iki farklı bölgede toplam 4 İsrailli esirin canlı olarak kurtarıldığını duyurmuştu.

Gazze'de can kaybı 36 bin 801'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 70 artarak 36 bin 801'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 246 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 36 bin 801'e, yaralı sayısının 83 bin 680'e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli