IŞİD neden Hamas'tan nefret ediyor?

26-10-2023
Etiketler Hamas IŞİD İsrail Filistin
A+ A-

Haber Merkezi – Hamas'ın İsrail'de 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda sivilleri hedef aldığı için IŞİD'e benzetilmesi yeni bir tartışmaya da yol açtı. Sosyal medyada ve hatta uluslararası medyada Hamas ile IŞİD ilişkisinin olup olmadığı konuşuluyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından, sosyal medya kullanıcıları Hamas'ın ideoloji ve yönetim açısından IŞİD'den farksız olduğunu, bu nedenle örgütle benzer şekilde mücadele edilmesi gerektiğini savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas IŞİD'dir. IŞİD nasıl ezildiyse Hamas da aynı şekilde ezilmelidir" dedi.

Benzer bir tartışma da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas için “terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur" şeklindeki açıklamalarına İsrailli makamlardan "Hamas eşittir IŞİD" yanıtı ile gündeme geldi.

Hatta İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarında bazı Hamas militanlarının IŞİD bayrağı taşıdığını ve IŞİD’lilerinsaldırıda aktif rol aldığını iddia etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bu iddialarla ilgili olarak önde gelen IŞİD destekçilerinden cihatçı Ebu İmad el-Nayrabi, bazı IŞİD militanlarının saldırıya katıldığını, "Muvahhidler (dindar Müslümanlar, IŞİD destekçileri kastediliyor) arasında bazı yalnız kurtların çatışmaya katıldığını yeni duyduk" sözleriyle doğruladı.

Ancak açıklama, IŞİD'in "mürted (İslam'da dinden çıkmış) " ve "milliyetçi" olarak nitelediği Hamas'ın yanında savaşmama konusunda sert bir uyarıyla sona erdi.

IŞİD, Hamas ile ilgili ne düşünüyor?

Gazeteci Hediye Levent’e göre, Hamas Filistin meselesini öncelikli mücadele sebebi olarak kabul ediyor ve bu noktada her türlü milliyetçi eğilimini, hedefi şirk yani Allah’a ortak koşmak olarak gören IŞİD’den ayrışıyor.

Bunların dışında IŞİD, Hamas’ın İran, Suriye yönetimi ve Lübnan Hizbullah’ı ile ilişkilerinden çok rahatsız ve örgütü Şiiliği yaymak gibi hedefleri olmakla suçluyor. IŞİD’e göre Hamas, İslami değerleri ve söylemleri kendi çıkarları için kullanıyor. Hamas içinde çok sayıda kadının olması IŞİD’in rahatsız olduğu bir başka unsur.

BBC İzleme Servisi'nden Steven Humphrys'a göre ise bu iddiayı dile getirenler, iki örgüt arasındaki derin ideolojik farkları ve süregelen düşmanlığı gözden kaçırıyor.

Hatta BBC’ye göre IŞİD Filistinli gruptan açıkça nefret ediyor.

IŞİD Hamas hakkında video yayınlamıştı

Ocak 2018'de IŞİD'in Mısır'ın kuzeydoğusundaki Sina kolu, bir video yayımlayarak Hamas'a savaş ilan ettiğinde, bu nefret tüm çıplaklığıyla açığa çıkmıştı.

Videonun yayımlanmasından birkaç gün sonra IŞİD, Hamas'a karşı duruşunu netleştiren bir infografik yayımladı ve Hamas'ın "Müslümanlıktan çıktığı yedi noktyı” sıraladı.

IŞİD ayrıca Hamas’ı “İran’a ajanlık yapmakla” suçladı.

IŞİD’in Filistin’e yaklaşımı

Öte yandan IŞİD geçmişten bu yana Filistin meselesiyle ilgili net bir duruş sergilemedi.

"Filistin"i özel ilgi odağı haline getirenleri eleştiren IŞİD, davalarının etnik, ulusal ya da siyasi değil din olması gerektiğini savunuyor.

IŞİD, Gazze'yi de yalnızca Müslümanları "kafirlerle" karşı karşıya getiren küresel çatışmanın bir arenası olarak görüyor.

IŞİD'in “El Aksa Tufanı” saldırılarının ardından da bu yaklaşımı değişmedi.

Zira IŞİD destekçileri, 7 Ekim saldırılardan sonra da Hamas'a karşı suçlamalarını ve "milliyetçilik" başta olmak üzere eleştirilerini, daha güçlü bir şekilde dile getirmeye devam etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli