RÛDAW ÖZEL - Lübnan'daki Kürtler: Kötü durumdayız, günlük yiyeceğimiz bile yok

07-11-2024
Etiketler Lübnan İsrail Hizbullah Kürtler Rojava
A+ A-

Beyrut (Rûdaw) – Rojava’dan savaş ve çatışmalar nedeniyle Lübnan'a göç eden çok sayıda Kürt aile bu defa da bu ülkede savaş mağduru olmuş durumda. Bombalamalarda ölen ve yaralanan Kürtler de vardı. Geride kalanlar ise yokluk ve yoksullukla boğuşuyor.

Rûdaw, İsrail’in yoğun bombardımanı altındaki Lübnan’da yaşayan Kürt ailelere ulaştı. Ülkenin güneyindeki göçmenlerin içerisinde Kürt aileler de var. Birçoğu ise Rojavalı.

İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki savaşın başlamasından önce Kürtler çiftçilikle uğraşıyordu. Ancak İsrail ordusunun bombalamalarından sonra Beyrut'un dış mahallelerine taşındılar.

Rûdaw temsilcisi Nwener Fatih, durumlarını yakından görmek için bir grup Kürt ailenin barındığı bölgeye gitti. Kürt Yardımlaşma Derneği'nin destekleri ile bu göçmenlere barınma imkanı sağlanmış durumda.

Halide Ümmü Cemil, Efrin’in Cindires ilçesinden dört çocuğu ve kız kardeşi ile birlikte Beyrut’a göç etmiş.

“Durumumuz iyi değil”

Rûdaw’a konuşan Halide, “'Güney Lübnan'da çiftçilik yapıyorduk, buraya savaş nedeniyle geldik ve durumumuz iyi değil” dedi.

Halide, çatışma bölgesindeki yaşam koşullarını, “Güney Lübnan'da savaş ve çatışmalar içerisinde beş gün kaldık. Kendimizi kurtarmak için yol paramız bile yoktu. Daha sonra bir hayır kurumu bize para verdi ve bizi kurtardı” sözleri ile anlattı.

Güney Lübnan'daki bombalamalardan dolayı çocuklarının aşırı korktuğunu ve bu durumun kendisini de olumsuz etkilediğini dile getiren Halide, “Şimdi işsiz de kaldık. Hiçbir şeyimiz yok. Lübnan Kürt Derneği dışında kimse bize yardım etmiyor” diye konuştu.

Halide Ümmü Cemil, kendileri gibi Güney Lübnan’da çok sayıda çiftçi ailenin bulunduğunu ve büyük çoğunun göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Bu yıl Eylül ayı sonlarında İsrail, Lübnan Hizbullahı’na yönelik saldırılarını artırdı.

Saldırılarda Kürt ve Arap siviller öldü

Bombardımanlardan birinde komşularının hedef alındığını aktaran Halide, bu saldırıda çok sayıda Kürt ve Arap sivilin öldüğünü belirtti.

Halide, “Dört çocuk ve bir kadın yıkılan enkazın altında kaldı. Bir kişinin ayağı koptu ancak yaralı kurtuldu” diye konuştu.

Halide’nin eşi 9 yıl önce Suriye’ye geri dönmüş ancak kendisinden bir daha haber alınamamış.

Halide Ümmü Cemil, “Eşim öldü mü kaldı mı bilmiyorum. Suriye’ye dönecek paramız da yok. Burada ev kiraları çok yüksek. Elektrik yok, banyo yok. Soğuk su ile temizlik ihtiyaçlarımızı gidermek zorundayız. İş de bulamıyoruz. Bize günlük gıda yardımı yapılmazsa yiyecek bile bulamayız” diyerek içinde bulundukları zor durumu anlattı.

Halide’nin kızı Dibistan Mustafa ise 16 yaşında. O da ailesi ile göç etmek zorunda kalanlardan. Bombardımana tanık olan genç kız, “Bombardıman anında evdeydik. Çok korktum ve her şeyi gözlerimle gördüm. Orada üç arkadaşım yaralandı” dedi.

İsrail-Hizbullah savaşı nedeniyle 1,3 milyondan fazla Lübnanlı yerinden edildi ve bunların bir kısmı Irak'a kaçtı.

Kürt aktivist Mustafa Şeyho, 18 Temmuz 2024'te Güney Lübnan'da bulunan Kürtler hakkında Rûdaw'a bilgi vermişti.

120 binden fazla Kürt yaşıyor

Buna göre, ülkede Efrin başta olmak üzere Rojava’dan 120 binden fazla Kürt yaşıyor. Bunların çoğu Efrin’de yaşanan durum nedeniyle kaçıp Güney Lübnan'a sığınmış Kürtler. Buraya yerleşen Kürtler daha çok tarım ve çiftçilikle uğraşıyor.

İsrail ordusu dün Zahiye bölgesinde birçok bölgeyi bombaladı.

Rûdaw muhabiri, İsrail ordusunun bölgede 3 yeri işaretlediğini ve halktan bu yerlerden en az 500 metre uzak durmalarını istediğini aktardı.

Zahiye bölgesi şu an boşaltılmış durumda. Bölgede az sayıda sivil ve Hizbullah’a ait asayiş güçleri bulunuyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümünün üzerinden 40 gün geçti. Hizbullah’ın yeni lideri Naim Kasım, Nasrallah'ın ölümününün 40'ıncı gününde bir açıklama yaptı.

Naim Kasım, savaşın sonucunu belirleyecek olanın siyasi anlaşma değil, sahadaki savaş olacağını söyledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli