RÛDAW GAZZE’DE - Hastaneler yaralı dolu: 'Hiçbir yer güvenli değil'

04-12-2023
Muhammed Salim
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gazze Şeridi İsrail Filistin
A+ A-

Gazze Şeridi – Gazze Şeridi’ndeki hastaneleri İsrail ordusunun düzenlediği bombalamalarında yaralananlarla dolu. Rûdaw’a konuşan yaralılardan biri herhangi bir örgütle bağlantısı olmadı halde hedef alındıklarını ve kardeşinin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "ateşkesin" bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik yeniden başlattığı bombardıman ve operasyonlarını sürdürüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 15 bin 523'e yükseldiğini açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, uluslararası topluma gerekli tıbbi yardımın şehre ulaşmasına izin verilmesi ve yaralıların tedavi için Gazze dışına çıkmasına izin verilmesi çağrısında bulundu.

İsrail bombardımanı devam ederken hastanelerdeki yaralı sayısı artıyor. Yaralıların her birinin bir ayrı hikayesi var.

Rûdaw muhabirine konuşan Endonezya Hastanesi'nde yaralı bulunan Muhammed Gaban, “Cebeliye'deki Fakhura okulundan kardeşim ve bir arkadaşımla eve dönüyordum. İsrail füzelerinin hedefi olduk. Hiçbir örgütle ilgimiz yok ve siviliz. Bombalamada kardeşim ve arkadaşım öldürüldü. Beni de Endonezya Hastanesine kaldırdılar. İsrail Gazze'yi işgal ettikten bu yana hurma ile besleniyoruz. Suyumuz yok, yiyeceğimiz yok, ilacımız yok" dedi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El-Nasır Tıp Merkezi’nde yaralılar için yer bulunmuyor. Yataklar ve hatta hastane koridorları yaralılarla doldurdu.

 Yaralılardan Warda Dawas, “Güvenli bir yer yok. Biz kendi hesabımıza ölen bir halkız. Hani sorumlular nerede, hükümet nerede, siyasetçiler nerede? Çocukların suçu ne? Sokaklarda yerinden edilen, kuzeye göç etmek zorunda kalan bu insanların suçu ne? Hiç bir yer güvenli değil, hastaneler bile” diye konuştu.

Gazze'deki hükümete bağlı Medya Ofisi, İsrail ordusunun, yıkım gücü yüksek patlayıcılarla hiçbir uyarıda bulunmadan, tüm kentleri aynı anda şiddetli şekilde bombaladığını açıkladı.

Ofis, bununla mümkün olan en fazla can kaybının hedeflendiğini kaydetti.

Yaralılardan İsam Abutar ise "Füzelerle hedef alındık, bazı akrabalarım ve komşularım öldü, bazıları da yaralandı. Beni bir evin çatısında buldular. Çok şükür hayatta kaldım. Bacaklarım kırıldı. Şimdi herkesin iyileşmesi için dua ediyorum” dedi.

Filistin hükümeti Medya Ofisi, Gazze Şeridi'nin her düzeyde gerçek bir insani felaketle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak uluslararası toplum ile tüm kurum ve kuruluşlara da "2,4 milyon insanın kurtarılması" çağrısında bulundu.

Filistin Sivil Savunma Birimi, dün yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda en az 300 kişinin enkaz altından ölü veya yaralı olarak çıkarıldığını bildirmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli