COP28: Nükleer enerji kaynakları 2050 yılına kadar üç katına çıkarılmalı

02-12-2023
Etiketler Birleşik Arap Emirlikleri COP28 Nükleer Enerji
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşik Arap Emirlikleri, (BAE) ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu yirmiden fazla ülke, bugün Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP28) sırasında ortak bir açıklama yaparak kömür ve gaza olan bağımlılığı azaltmak için 2050 yılına kadar dünyanın nükleer enerji kaynaklarını 2020 yılına kıyasla üç katına çıkarma çağrısında bulundu.

Söz konusu çağrı, ABD İklim Elçisi John Kerry’nin Dubai'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile yaptığı görüşmenin ardından açıklandı.

AFP’ye göre bildiriyi imzalayanlar arasında dünyada nükleer santral inşa eden en önemli iki ülke olan Çin ve Rusya yer almıyor.

İmzacılar listesinde ayrıca Bulgaristan, Kanada, Finlandiya, Gana, Macaristan, Japonya, Güney Kore, Moldova, Moğolistan, Fas, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İsveç, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve İngiltere yer alıyor.

Açıklamada, söz konusu ülkelerin, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma (iklim ısınmasını sınırlama) hedefi olasılığını 1,5 santigrat derece ile korumada nükleer enerjinin kilit rolünü kabul ettiği kaydedildi.

Konferans sırasında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Kerry, "Bilimden, gerçeklerden ve kanıtlardan, nükleer enerji olmadan 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü elde edemeyeceğimizi anlıyoruz" dedi.

Destek verenler ayrıca Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarının hissedarlarına nükleer enerjiyi finansmanlarına dahil etmeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan bazı çevreciler kaza risklerine, uzun vadeli atık sorununa ve hatta atom enerjisinin yüksek maliyetlerine dikkati çekti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli