COP28 - 130’un üzerinde devlet başkanı Gıda Sistemleri Deklarasyonu’nu imzaladı

02-12-2023
Etiketler COP28 İklim Değişikliği BAE
A+ A-

Haber Merkezi - COP28'de 134 ülke, ulusal iklim planlarında gıda ve tarıma öncelik vermeyi kabul etti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) bildirgesi yayımlandı.

COP28’de tarım sektöründeki 150’den fazla kuruluştan oluşan bir koalisyon, gıda sistemlerinin insanlar, doğa ve iklim için dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

134 ülkenin başbakan ve devlet başkanı Sürdürülebilir Tarım, Dayanıklı Gıda Sistemleri ve İklim Eylemine ilişkin Cop28 BAE Deklarasyonu’nu imzaladı.

Deklarasyon, daha geniş iklim eyleminin bir parçası olarak gıda sistemlerini uyarlama ve “dönüştürme” konusundaki türünün ilk taahhüdü oldu.

Deklarasyonda, dünya topraklarının yüzde 70'ini kapsayan 134 ülkenin imzası bulunuyor. Brezilya, Çin, Avrupa Birliği ve ABD de dahil olmak üzere gıda zincirini etkileyen en yüksek emisyonlara sahip ülkeler bunlar.

Bildirgenin onaylanmasıyla gıda sistemlerinin güçlendirilmesinin, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığın geliştirilmesinin, küresel emisyonların azaltılmasının ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak açlıkla küresel mücadeleye katkıda bulunulmasının hedeflendiği kaydedildi.

Ele aldığı konular açısında daha önceki türlerinden ayrılan bildirgede, başta savunmasız ülke ve topluluklarda yaşayanlar olmak üzere dünya nüfusunun büyük bir bölümünü olumsuz etkileyen iklim değişikliğine karşı ortak eylem ihtiyacı vurgulandı. Bildirgeye imza atan ülkelerin, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ulusal planlarında gıda ve tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dikkate alma sözü verdiği ifade edildi.

İmzacı ülkeler şunlar:

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli