Irak Cumhurbaşkanı Reşid: Dünyadaki en büyük sorun iklim değişikliği

02-12-2023
Etiketler Latif Reşid İklim değişikliği İklim zirvesi
A+ A-

Dubai (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, “dünyanın en büyük sorununun küresel iklim değişikliği” olduğunu belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, 30 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansına (COP28) katıldı.

Rûdaw’dan Senger Abdulrahman’a konuşan Reşid, mevcut durumda en büyük problemin küresel iklim değişikliği olduğunu kaydetti.

Reşid, “Şu anda dünyanın yüz yüze kaldığı en büyük mesele, iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan su kıtlığı ve ormansızlaşma gibi konuları da kapsayan çevredir. Öte yandan çok fazla petrol ve gaz kullanıyoruz ki bu da dünyada iklimi doğrudan etkiliyor” dedi.

Irak, iklim değişikliğinden ve küresel ısınmadan en fazla etkilenen ülkelerden biri konumunda.

Ülkenin su kaynakları büyük oranda azalırken sıcaklık değerleri git gide yükseliyor.

Bugüne kadar atılan adımların yetersiz olduğunu belirten Reşid, konuya dair “Bizim gelecek için bir yol haritası oluşturmamız lazım” ifadesini kullandı.

BM İklim Zirvesi

Expo City Dubai'de başlayan konferans 12 Aralık'a kadar devam edecek.

Bu yıl başkanlığını BAE'nin yürüttüğü COP28'de, 180'den fazla devlet ve hükümet başkanı yer alıyor.

Konferansa katılım talebi 97 bini mavi, 400 bini yeşil bölgeden 500 bine ulaştı.

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan bin Ahmed el-Cabir, geçen yıl COP27'ye ev sahipliği yapan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'den başkanlığı devraldı.

COP28'e bu yıl yaklaşık 70 bin kişinin katılması bekleniyor.

Fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sonlandırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, küresel durum değerlendirmesi, iklim finansmanı zirvenin gündemindeki konulardan bazıları.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli