Halkının gönüllü generali Dr. Süleyman 7 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı

30-10-2023
Etiketler Sait Çürükkaya Dr. Süleyman Peşmerge Şehit
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’in tüm gücüyle saldırılara başladığı dönemde Avrupa’yı terk ederek savaşmak için Güney Kürdistan’a gelen Sait Çürükkaya (Dr. Süleyman), 26 Ekim 2016’da Musul yakınlarında mayın patlaması sonucu ağır yaralandı. Çürükkaya 30 Ekim’de Almanya’da tedavi gördüğü hastanede şehit oldu. Başkan Mesud Barzani, Çürükkaya’ya “General” unvanı verdi.

Halk içerisinde “Dr. Süleyman” olarak bilinen Sait Çürükkaya, 7 yıl önce Musul'da yaşanan patlamada ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede şehit düştü. 

Sait Çürükkaya 1968 Bingöl’ün Yeniköy (Çilkaniye) köyünde dünyaya geldi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 3’üncü sınıfa kadar okuyan Çürükkaya, 1990 yılında PKK’ye katıldı ve Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından 2000 yılında örgütten ayrılarak Almanya'ya yerleşti.

Gönüllü olarak Peşmergeye katıldı

Bremen Üniversitesi’nden mezun olan Çürükkaya, 2014 yılında IŞİD’in Güney Kürdistan’a başlattığı saldırılara karşı gönüllü bir şekilde savaşmak için Peşmergeye katıldı.

Agirî Özel Birliği’nde görev alan Çürükkaya, bomba imha uzmanı olarak Peşmergeye eğitim verdi, askeri danışmanlık yaptı.

30 Ekim’de yaşam savaşını kaybetti

26 Ekim 2016 Çarşamba günü saat 15.30 sıralarında Musul’un Başika ilçesi yakınlarında bulunan Büyük Tishirab köyünde IŞİD'in kazdığı tünelde bir bombanın patlaması sonucu ağır yaralanan Çürükkaya tedavi için Almanya’ya gönderildi.

29 Ekim’de beyin ölümü gerçekleşen Dr. Süleyman 30 Ekim’de Almanya’da Koblenz Askeri Hastanesi’nde yaşam savaşını kaybetti.

Şehit Dr. Süleyman’ın naaşı 6 Kasım’da Erbil’e getirildikten sonra törenle doğduğu köyüne Çilkaniye götürülerek defnedildi.  

General unvanı verildi

Başkan Mesud Barzani, terörle mücadele kapsamında Peşmergeye katılarak ulusal çıkarlara kazandırdığı önemli hizmetleri karşılığında Çürükkaya’ya “General” unvanı verdi.

Dr. Süleyman savaş döneminde sürekli Kürt halkının modern ve güçlü bir orduya neden ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Rûdaw’a yazdığı blok yazılarında da “Bağımsızlığın anahtarı: Modern ve güçlü bir ordu”, “Nasıl bir Kürt Ordusu?” gibi başlıklar altında bu konuyu işledi. Rûdaw Türkçe'de yazdığı son yazısı 28 Eylül 2016’da yayımlandı ve bu yazıda Musul operasyonunun olası sonuçlarını ele aldı.

Dr. Sait Çürükkaya, 18 Kas 2015 tarihinde Rûdaw canlı yayınına konuk oldu niçin gönüllü olarak savaş katıldığı sorusuna, “Ülkem saldırı altındayken ben Avrupa’da rahat oturamazdım” yanıtını verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli