ABD’de başarılı Kürt bir doktorun hikayesi: Prof. Dr. Çalak Berzenci

21-11-2023
Prof. Dr. Çalak Berzenci
Prof. Dr. Çalak Berzenci
Etiketler Prof. Dr. Çalak Berzenci Dr. Aras Koye ABD Kardiyooji
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil Koye doğumlu Prof. Dr. Çalak Berzenci, Virginia'nın Roanoke kentindeki Carilion Roanoke Memorialy Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı olarak çalışıyor.

Rûdaw TV’de Dr. Aras Bradosti’nin sunduğu “Dr. Aras” programının konuğu, Prof. Dr. Çalak Berzenci oldu. Dr. Aras, Prof Dr. Çalak Berzenci’yi Carilion Roanoke Memorialy Hastanesi’nde ziyaret etti.

Kardiyoloji ve iç hastalıkları uzmanı endokrinolog Prof Dr. Çalak Berzanci, ABD sağlık sistemini anlattı, Kürdistan Bölgesi’ndeki sistem ile karşılaştırdı.

Prof. Dr. Bezenci, “Bir hastanın geçirdiği tıbbi ameliyatın ne olduğunu tam olarak anlaması gerçekten çok önemli. Çoğu zaman bir hasta hastaneden çıkıktın sonra kendisine ne oldu diye sorduğunda ‘bazı sağlık sorunlarım vardı, doktor tedavi etti’ diyor. Bu nedenle, hastanın tıbbi olarak nasıl bir tedavi gördüğünü bilmesi çok önemlidir. Tedaviden bir hafta sonra hastalarımı kendi ofisime götürüyorum ve  bizzat kendilerine daha önce şöyleydi, şu an böyle oldu, şunu yaptık diyorum. Damar tıkanıklığı ameliyatı olmuşsa ultrasonla taranmış damar tıkanıklarını göstererek, tedavilerine ve diyetlerine uymamanın sonuçları konusunda onları uyarıyorum” dedi.

Prof. Dr. Çalak Berzanci, yetenekli bir doktor olmasınınım yanı sıra tıbbi konularda görüşlerini verirken alçakgönüllü ve diplomatik davranıyor. Bunca yıllık deneyimin ardından henüz yeni bir hastanın durumunu iyi bir şekilde anlayabildiğini ve doğru tedaviyi sağlayabildiğini kendinden emin bir şekilde söylüyor.

Carilion Roanoke Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. David Sane, program esnasında Kürt doktora bir de sürpriz yaptı.

Sane, hastane yönetimi tarafından doçent olan Dr. Çalak’ın profesörlüğe yükseltildiğini bildirildi.

Dr. Aras program kapsamında Miami'ye de gitti. Miami ismin şehrin içinden geçen Miami Nehri'nden alıyor. Bu nehir ismi ise bir zamanlar burada yaşayan Miami isimli yerli bir kabileden alıyor.

Kentin nüfusu 442.000 kişi. Ancak kenti yıllık olarak ziyaret eden turist sayısı 24 milyondan fazla. Miami dünyadaki en önemli turizm merkezi konumunda.

Dr. Aras'ın ABD’de hazırladığı bu program, halk sağlığına ilişkin diğer ayrıntılar ve tıbbi bilgilerle dolu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli