DERSİM - İşsiz kadınların bir araya gelip kurduğu kafede sadece kadınlar çalışıyor

18-08-2021
Ali Haydar Gözlü
Dersim'de bir araya gelen işsiz kadınlar, fabrikasyon ürün kullanmadan el emekleriyle ürettikleri ürünlerle yemekler hazırlıyor.
Dersim'de bir araya gelen işsiz kadınlar, fabrikasyon ürün kullanmadan el emekleriyle ürettikleri ürünlerle yemekler hazırlıyor.
Etiketler Dersim Zembul Kafe Zembul Kadın Kooperatifi İşletmesi
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de bir araya gelen işsiz kadınlar, fabrikasyon ürün kullanmadan el emekleriyle ürettikleri ürünlerle yemekler hazırlıyor.

Dersim merkezde 2019 yılında açılan Zembul Kafe'yi kuran ve kooperatifleşen kafede sadece kadınlar çalışıyor.

"Zembul Kadın Kooperatifi İşletmesi" adıyla kurulan  kafede kadınlar fabrikasyon ürün kullanmadan el emekleriyle ürettikleri ürünlerle yemekler hazırlıyor. Kadınlar, kafenin imalathanesinde yufka yapıyor. Dersim yöresine ait yemeklerin kaybolmaması içinde yöreye ait zerfet, şiresor, şirekut, patila, yağlı ekmek yapan kadınlar, içli köfte, kavurma, gözleme, mantı, köfte gibi yiyecekleri menüde bulunduruyor.

Kafenin kuruluş aşamasında 9 kadınla işe başlayan kadınlar, her geçen gün sayılarını artırarak 14 kişiye ulaşmış.

Sadece kadınların çalıştığı kafeye çok sayıda insan destek olmak için yoğun ilgi gösteriyor.

Herkesin eşit söz sahibi olduğu ve aynı ücreti aldığı kafede çalışan kadınların amacı  daha çok iş yapmak ve daha çok işsiz kadının iş sahibi olmasını sağlamak.

Kadınların dayanışması ile kurulan Zembul Kafe, başta hijyenik kuralları sıkı sıkıya uygulaması ve yöresel yemekleri bulundurması ile ön plana çıkıyor.

Kafe'yi tercih eden vatandaşlar, sadece kadınların çalıştığı bir işyerinin olması mutluluk verici olduğunu söylüyor.

Kafe çalışanları da kadınların bir arada olduğu bir ortamın kendilerine sağlanmasından ötürü keyifle çalıştıklarını belirtiyor.

Zembul Kafe Kooperatif İşletme Üyesi Yıldız Gündüz Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Zembul, 9 kadın tarafından kuruldu. Burası bir kooperatif ve kadınların hepsi burada çalışıyor. Burada eski yemeklerimizi yapıyoruz. Annelerimiz, nenelerimiz ve dedelerimiz nasıl pişirmişlerse bizde o yöntemle yapıyoruz. 2019 yılında 9 kadın ile başladık şimdi 14 kadına ulaştık ve çalışıyoruz. Bütün kadınlar burada çalışıyor, bizde patron yok. Kararlarımızı herşeyi birlikte alıyoruz ve yapıyoruz. Herkes her işi yapıyor ve birbirimizin her işine yardım ediyoruz destek oluyoruz. Birinin işi çoksa ben koşuyorum benim işim çoksa başka arkadaş gelip  yardım ediyor. Hepimiz aynı maaşı alıyoruz, hükümet nasıl asgari ücret belirlemişse ücretimizi de onun gibi belirliyoruz. Eğer gücümüz yeterse kadınlara sigortada yapıyoruz. İş olmadığı zaman da kazandığımızla hepimiz idare ediyoruz" dedi.

"Erkeklere karşı değiliz kadınların gayretini ortaya çıkarıyoruz"

Yıldız, " Biz 14 kadın çalışıyoruz, insanlar gelip oturuyorlar ve bakıyorlar. Çalışanlar kadın ve sürekli ortamda oldukları için insanların dikkatini çekiyor ve bize neden erkek diye soruyorlar. Erkek çalışmadığını söylemediğimiz zaman olumlu buluyorlar ve bize başarılar diliyorlar. Biz erkeklere karşı değiliz, onlarla sorunumuz yok sadece burada kadınların gayretini ve emeğini ortaya çıkarıyoruz" diye konuştu.

Zembul Kafe'nin de çalışanları hem iş sahibi olmaktan hem de kadınlarla bir arada çalışmaktan ötürü mutlu olduklarını belirtiyor.

Kafe'nin imalathanesinde çalışan Kadriye Kasun, " Biz kadınlar hepimiz burada çalışıyoruz ve para kazanıyoruz. Hepimiz bir araya geldik yöresel yemekleri yapıyoruz. Kalabalık bir şekilde burada çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yaz mevsiminde okul harçlığını çıkarmak için kafede çalışan Berfin Oral, "Ben öğrenciyim, iki aydır burada çalışıyorum. Burası kadınların yeri birbirimize karşı çok iyiyiz ve seviyoruz birbirimizi, hepsi annem gibi ablam gibi" dedi.

Nuray Yıldız da, "Birçok insan, kadınlar bir aradayken anlaşamazlar diye düşünüyor ama biz çok iyiz birbirimize karşı çok saygılıyız. Derinden düşünüyoruz başarılıyız. Erkeklerde burası hijyenik bir ortam ve yöresel yemekler olduğu için buraya geliyorlar" ifadesini kullandı.

Zembul Kafe’yi tercih eden vatandaşlarda kadın dayanışması ve hijyenik bir ortam olmasından ötürü kadınların desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Musa Oktay, " Elimizden geldiğince Zembul Kafeye geliyoruz çünkü burada kadınlar çalışıyor onlara Dersim olarak destek vermemiz gerekiyor. 14 kadın sabahtan akşama kadar emek verip çalışıyorlar bu çok güzel bir şey, buda bize gösteriyor ki kadınlarımız isterse çok  güzel şeyler yapabilir" dedi.

Hatice Korkmaz, "Kadın dayanışmasına ilişkin çok güzel bir örnek bir kafe, hizmetleri son derece temiz ve kadın elinden çıkma, çok severek beğenerek geliyoruz"dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli