Diyarbakır'da ‘Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı' açıldı

15-11-2023
Abdulselam Akıncı
Rûdaw Grafik
Rûdaw Grafik
Etiketler Diyarbakır Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı Mehmet Kaya Şırdancı Mehmet
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da düzenlenen "5. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı" kapılarını açtı. Erzurum’un onur konuğu olduğu fuar, 19 Kasım’a kadar açık olacak.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ve KOSGEB'in desteğiyle ALZ Grup Uluslararası Fuar Kongre ve Danışmanlık AŞ ile Diyarbakır Fuarcılık ve Ticaret AŞ işbirliğinde Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde organize edilen fuara 57 ilden 168 firma katıldı.

Erzurum'un onur konuğu olduğu fuar dün başladı ve 19 Kasım’a kadar açık olacak.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, açılışta yaptığı konuşmada, geçen yıl düzenledikleri fuarı 257 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl ise 400 bin civarında ziyaretçi beklediklerini söylemiş, “Fuar, söyleşiden yarışmaya kadar birçok etkinlik barındırıyor. Burası yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi ürünlerin tanınması, yerli ve yabancı pazarlara çıkarak yeni bayilik girişimleri gibi çalışmaları içinde barındırıyor. Diyarbakır olarak çevre illerimiz Mardin, Urfa, Batman gibi illerle bu tür çalışmaları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Ortak ve bölgesel fuarlar düzenleyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

“Ellerimizle yaptığımız yemekleri getirdik”

Rûdaw’a konuşan Kaya Diyarbakır’ın 12 bin yıllık tarihi olduğunu ve 33 uygarlığa ev sahipliği yaptığını kaydederek çok sayıda kendine has ürününün olduğunu kaydetti.

Şimel Kadın Kooperatifi’nden Şîmel Begîkê de Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Biz ellerimizle yaptığımız yemekleri fuara getirdik. Bunun dışında reçel, turşu ve konserve gibi el yapımı ürünlerimizi getirdik” dedi.

“Şırdancı Mehmet” olarak bilinen şef Mehmet Sur da fuara dair şunları dile getirdi:

“İnsan doğduğu andan beri toprağına borçlu. Burası benim memleketim ve ben memleketime geldim.

Şu anda her yerde yemeğimiz var. Eskiden bu yemek fakir yemeğiydi. Şimdi ise Dubai, İstanbul, Arabistan ve Avrupa’da, her yerde.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli