Sağlık uzmanı uyardı: Et ve pilav en çok zehirlenmeye neden olan besinler

15-07-2023
Etiketler Doktor Sağlık Endokrinoloji Et Pirinç
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Helgurd Fethullah, yüksek sıcaklıklarda hızla zehirlendikleri için, özellikle et ve pirinç gibi yiyeceklerin seyahat sırasında doğru sıcaklıkta tutulması gerektiğini söyledi.

Rûdaw TV’de yayınlanan sağlık bülteninde Dr. Lona Halid’in konuğu olan endokrinolog Dr. Halgurd Fethullah, yaz ayları ile birlikte seyahat yapmak veya pikniğe gitmek isteyenler için uyarılarda bulundu.  

“Yanıklar turistler veya seyahat edenler arasında en yaygın vakalardır” diyen uzman doktor, “Seyahat eden aileler ilk yardım çantalarını yanlarına almalı veya arabalarında bulundurmalıdır” dedi.

Sıcakların artması ve güneş çarpması ile yaşanan baş ağrısı, ishal ve kusma gibi rahatsızlıklar için ilaç bulundurulması gerektiğini öneren Dr. Fethullah, bu ileçların seyahat sırasında geçici tedavi için kullanılabileceğini söyledi.

Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmelerinin ve bozulmaların arttığına dikkat çeken uzman, “Pirinç ve et, bakteriler tarafından kısa sürede zehirlenen iki besindir. Bakteriler düşük sıcaklıklarda daha az ürer. Pirinç ve eti kullanana kadar buzdolabında tutmak daha iyidir, çünkü zehirlenme ve bakteriyel kontaminasyondan daha güvenlidirler” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli