Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde halk, içme suyu havzasında maden arama çalışmalarını protesto etti.
Gösteriye katılanlar maden şirketinin su ve topraklarını zehirlemesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Kasor Havzası Koruma Platformu’nun öncülük ettiği mitinge DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, çevre örgütleri, yerel halk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ile Diyarbakır DEM Parti ilçe belediye eş başkanları katıldı.
Göstericiler, bulundukları bölgede maden aranması durumunda onlarca köyde çevrenin tahrip olacağını ve binlerce vatandaşın hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.
Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun, Kulpluların içme suyunun Kasor Vadisi'nden geldiğini, buradan maden çıkarıldığı takdirde bölgenin bin yıllık kültürünün değişeceğini ve çevrenin artık temiz kalamayacağını vurguladı. Doğan Hatun, ayrıca yaklaşık 25 bin kişinin susuz kalarak göç etmek zorunda kalacağını kaydetti.
Platformuun ortak açıklamasını, Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan okudu.
“Bu vadiden 25 bin kişinin suyu çıkıyor”
Ahmet İnan, bölgeden madenciliğe başlanması durumunda onlarca köyün doğal yaşamının tehdit altına gireceğini belirterek, “Kasor Vadisi'nden 25 bin kişinin içme ve tarım suyu temin ediliyor. İçme suyu bulunan yerlerin korunmasına ilişkin kanunda bu tür yerlerde maden aranması ve çıkarılmasının yasak olduğu açıkça belirtiliyor” diye konuştu.
Maden aramalarını protesto eden mitinge bölge halkının yanı sıra çevre kuruluşlarının temsilcileri, Diyarbakır DEM Parti ilçe belediye eş başkanları ve milletvekilleri de katıldı.
Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun maden arama çalışması hakkında ilgili şunları söyledi:
"Kulpluların suyu Kasor Vadisi'nden geliyor ama görüyorsunuz ki arkamızda sondaj yapıyorlar. Burada madencilik yaparsanız, buradaki bin yıllık kültürü yok edersiniz. Bu saf doğayı yok edersiniz. Buradaki suyu 25 bine yakın insan kullanıyor, onları yerinden edeceksiniz."
"Hiç kimse milleti kökünden koparamaz"
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de şunları söyledi:
"Hükümet, devlet, sermaye ve şirketler el ele vermiş ve bu toprakların can damarını kesmek istiyor. Gerçekte istedikleri yıkımdır, tarihimizi, kültürümüzü, geleceğimizi, bu topraklarla bağımızı yok etmek istiyorlar. İyi bilsinler ki, bu halkın kökleri bu topraklarda çok derindir. Hiç kimse bu halkı kökünden söküp atamaz. Bu milleti kökünden koparmalarına, çöpe atmalarına asla izin vermeyeceğiz."
24 Temmuz'da Hasandin vadisinde başlatılan maden aramalarına karşı protesto eylemi düzenlenmişti. Vatandaşlar maden şirketlerinin yaşam alanlarını terk etmesini istemişti.
Okin köyü sakini Mehmet Aslan, doğayı ve sularını korumak istediklerini, sularının kirlenmesini istemediklerini söyledi. Kulp’ta yaklaşık 39 madencilik projesi bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın