Oto tamir ustası kadınlar: Önemli olan bilgi ve beceri, yapabiliriz, güçlüyüz

07-03-2024
Etiketler Oto tamir ustası Kadın Kadın erkek eşitliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
A+ A-

Haber Merkezi - Kurumsal bir firmada oto tamir ustası olarak çalışan Zeynep Özkan ve Pelin Evren, Türkiye'de kadın otomotiv tamir ustası olmanın avantajları ve zorluklarını anlattı.

Özkan, “Bir insanın mesleği yaparken kadın veya erkek olması önemli değil. Önemli olan bilgi, beceri ve bunları ne kadar kullanıp ne kadar kendini geliştirdiği. Bu durumda cinsiyetin etkisinin olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Anka Haber Ajansı'na konuşan Zeynep Özkan ve Pelin Evren, kadınların her meslekte olması gerektiğine dikkati çekti.

Evren, “Kadınlar otomotiv sektöründe her yerde. Kuaförde de, tamirde de varlar. Biz kadın olduğumuz için erkeklerden daha detaycıyız. Elimizdeki işi de eksiksiz ve özenle çıkarttığımızı düşünüyorum. Tüm kadınların yolu açık olsun. Başarılı bir yol bizi bekliyor. Yapabiliriz, güçlüyüz” dedi.

“Eksileri artıya çevirmeyi öğrendim”

Uzun yıllardır otomobil tamirciliği yapan Zeynep Özkan, şöyle konuştu:

“Halk dilinde araba tamircisiyim. Kurumsal bir firmada tekniker olarak çalışıyorum. Ayrıca motor sporlarında 17-18 yıl hakemlik yaptım. Sanayide alaylı olarak işe başladım. Sonrasında Avrupa'da ve dünyada geçerliliği olan mesleki eğitim sertifikaları aldım. Şimdi de kurumsal bir firmada tekniker olarak devam ediyorum.

Hayatın her aşamasında hangi meslek olursa olsun mutlaka karşımıza çakıl taşları çıkacak. Önemli olan bu durumdan bir çıkarım yapıp, o çakıl taşını cebimize koyup devam edebilmek. Eksileri artıya çevirmeyi öğrendim.

Bir insanın mesleği yaparken kadın veya erkek olması önemli değil. Önemli olan bilgi, beceri ve bunları ne kadar kullanıp ne kadar kendini geliştirdiğin. Bu durumda cinsiyetin etkisinin olmadığını düşünüyorum.”

“Bölümü birincilikle bitirdim”

22 yaşındaki tamir ustası Pelin Evren ise şunları söyledi:

“Kurumsal bir otomotiv firmasında çalışıyorum. İki senedir bu meslekteyim. Daha öncesinde bir üniversitenin otomotiv bölümünden mezun oldum. Bölümü birincilikle bitirdim. Staj sonrası işe alımım oldu. Kadroya geçtim, usta pozisyonunda çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum. Aslında hiç aklımda yoktu. Meslek olarak yapabileceğimi düşünmemiştim. Ama iyi ki yapmışım, iyi ki bu bölümü seçmişim.

Bazı zorluklar yaşadım. İşe giriş dönemimde ilk kadın ben olduğum için biraz önyargı vardı. Nasıl olacak, nasıl yapacak diye. Ama sonrasında insanların bu fikirlerini ben aştım, ben yıktım. Çalışma performansım ile alakalı 'evet gerçekten bir kadın da yapabiliyormuş' dedirttim.

Kadınlar otomotiv sektöründe her yerde, kuaförde de, tamirde de varlar. Biz kadın olduğumuz için erkeklerden daha detaycıyız. Elimizdeki işi de eksiksiz ve özenle çıkarttığımızı düşünüyorum. Tüm kadınların yolu açık olsun. Başarılı bir yol bizi bekliyor. Yapabiliriz, güçlüyüz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.