LC Waikiki Arapça yazılı çocuk tişörtünü piyasadan çekti, Arap müşteriler boykot başlattı

05-07-2022
Rûdaw
Etiketler LC Waikiki Arapça Irkçılık
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye’nin tanınmış giyim firması (LC Waikiki), üzerinde Arapça yazılı üç kelime bulunan çocuk tişörtünü, gelen tepkilerin ardından piyasadan çekti. Şirketin bu kararı “ırkçılık” yapıldığı iddiasıyla eleştirildi.

Türkiye’de tüketiciler, üzerine Arapça "Oyun Zamanı" yazan bir çocuk tişörtü tasarımını eleştirerek, özellikle çocuklara yönelik ürünlerde Arapça metinleri kullanmayı reddettiklerini belirterek tepkilerini dile getirdi.

Firma ise yükselen eleştirilerin ardından bir açıklama yayınladı. Twitter'dan yapılan açıklamada, tişörtün Türkiye pazarından çekildiği belirtilerek, "Merhaba, biz (LC Waikiki) olarak 56 ülkede faaliyet gösteriyor, ülkelerin dillerine ve kültürlerine uygun ürünleri Türkiye'de satışa sunuyoruz. Yurt dışında üretilen bu ürünün sistematik bir hata nedeniyle Türkiye'de de satışa sunulmasına karar verdik, ardından satıştan kaldırdık” denildi.

Şirketin açıklaması Arap kullanıcı ve müşterilerin tepkisini çekti. Arap aktivistler, şirketin kararından duydukları memnuniyetsizliği dile getirerek, LC Waikiki’nin Arap ülkelerindeki tüm ürünlerini boykot etmek için sosyal medyadan çağrıda bulundular.

Filistinli araştırmacı Baraa Nizar Twitter hesabından, "Türk şirketi LC Waikiki ırkçılardan özür diliyor ve yanlışlıkla Türkiye pazarına sunulan Arapça üç kelimelik bir gömleği Türkiye pazarından çekiyor" dedi.

Bazı Arap kullanıcılar da şirketin çocuk giysilerine İngilizce ibareler yazılmasına izin verdiğini ancak Arapça’ya izin verilmediğini bunun da ırkçılık olduğunu öne sürdü.

Abdulrahman Kader adlı bir kişi, şirketin Arap ülkelerindeki satışları sayesinde büyük karlar elde ettiğini ve Araplara karşı ırkçılığa yenik düşmemesinin kendisi için daha iyi olacağını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli