Rûdaw yeni sezonda yeni podcast'lerle huzurlarınızda olacak

31-10-2023
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Podcast Ciwan Haco Aslika Qadir
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu yeni sezonda deneyimli spikerler tarafından hazırlanıp sunulan birbirinden farklı ve ilgi çekici podcast'leri sizlerle buluşturuyor. Bu yeni podcast yayınlarının yanı sıra geçen sezon yayınlanan 14 podcast daha yayınına devam edecek.

Rûdaw’da yeni podcast sezonu 1 Kasım 2023 Çarşamba günü başlayacak. Uluslararası podcast platformlarında haftada 24 yayınyapan Rûdaw’ın yayınlarına podcast.rudaw.net'in yanı sıra diğer popüler podcast web sitelerinden de ulaşabilirsiniz.

Apple Podcasts uygulamasında, arama kutusuna “Rûdaw” veya “Rûdaw Podcasts” yazarak yayınlarımızı dinleyebilirsiniz. Yine podcastindex, Amazon Music, Spotify’den de yayınlarımıza ulaşabilirsiniz.

Android telefona sahip olanlar podcast'lerimizi iHeart, Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict platformları üzerinden dinleyebilir.

İşte yeni sezondaki podcast’larımız:

Dengên Axê (Toprağın Sesleri)

Yazar ve aşir Keremo Tekoğlu’nun sunacağı “Dengên Axê” prdcast’i her hafta hayatını kaybeden ancak eserleri günümüze ulaşan ünlü bir şair, sanatçı ve dengbejin hayatı ve eserlerini konu alıyor.

Welatê Me Kurdistane (Vatanımız Kürdistan’dır)

Ünlü Kürt sanatçı Aslika Qadir’in hayatı ve eserlerini konu alan “Welatê Me Kurdistane” podcast’ini Rûdaw’ın ünlü sunucusu Hêvîdar Zana hazırladı.

Erivan Radyosu’nun efsane sesi Aslika Qadir, Kürt halkına mal olmuş büyük sanatçılardan biri. Sanatçının seslendirdiği şarkılar şimdi bile dilden dile dolaşıyor.

 

Rengê Peyvan (Kelimelerin Rengi)

Şiirleri Kürt edebiyat tarihinin önemli bir parçası haline gelmiş ve etki bırakmış şairlerin hayatlarını ve eserlerini bu edebi ve kültürel podcast yayını Besam Mustafa ve Zozan Çetin tarafından sunuluyor.

Çawa Çêbû? (Nasıl Oldu?)

Dilbixwin Dara’nın haftalık sunacağı bu podcast'in konusu dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco’nun hayatı.

Ciwan Haco bu yayında Rojava’dan Avrupa’ya uzanan hayatını, sanat çalışmalarını ve deneyimlerini anlatıyor.

Çavê Sêyem (Üçüncü Göz):

Rûdaw Rojava Bölümü Müdürü gazeteci Hüseyin Omer’in hazırladığı “Çavê Sêyem” Rojava ve Suriye’de gündemin en önemli konularını konukları ile tartışan bir podcast programıdır.

Önceki sezonda olduğu gibi bu sezon da Çavê Sêyem bu bölgedeki önemli siyasi, askeri ve toplumsal olaylarla Suriye krizini konu alacak.

Bi Dema Amedê (Diyarbakır Saati İle)

Bi Dema Amedê (Diyarbakır Saati İle) Podcast, Türkiye ve Kürt kentlerinde yaşanan sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel olaylara odaklanan haftalık bir podcast'tir. Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın suncuğu bu podcast, haftalık olarak konuklarıyla yaşanan gelişmeleri ve olayları yorumlayacak.

Moderatör Maşallah Dekak, “Bi Dema Amedê Podcast, diğer podcast'lerden farklı olarak Kürt kentlerindeki en önemli olay ve gelişmeleri tartışan ve gündeme getiren bir program olacak. Burada vatandaşların hayatını etkileyen siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel konuları masaya yatıracağız” diye belirtti.

Green Box (Yeşil Kutu)

İklim değişikliği ve bunun tarım ve çevre üzerindeki etkilerini anlatan “Green Box” Çiraxan Aso’nun sunacağı haftalık podcast programıdır. Green Box konuklarıyla birlikte iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen çevresel değişiklikleri yorumluyor.

Çîrokekanî Dadge (Mahkeme Hikayeleri)

Bu podcast yayınında emekli Kürt yargıç Abdulbasit Farhadi, mahkemelerde görev yaptığı dönemde kendisini etkileyen hikayeleri anlatıyor.

100 Sal le Iraq (Irak’ın 100 yılı)

Irak'ın 100 yıllık tarihini, bu süreçte Irak’ta yaşanan olayları, siyasi hareketleri, ayaklanmaları ve devrimleri anlatan tarih konulu podcast, Salam Sadi tarafından hazırlandı.

Zimanê Kitêbekan (Kitapların Dili)

Bu podcast yayınında ünlü Kürt roman yazarı Cabbar Cemal Garib, yazma sanatını, roman tekniklerini ve kendi romanlarını anlatıyor.

CV Line

Kaziwa Nesreddin’in hazırlayıp sunduğu bu yayın da Kürdistan Bölgesi'nde gençlerin iş projelerini nasıl hazırlayıp farklı kurumlara ve uluslararası kuruluşlara daha iyi sunacaklarına dair tüyolar veriyor.

Best Desing

İnşaat yöntemlerini, tasarımı, yol mühendisliğini, inşaat malzemelerini, binalar için mühendislik gerekliliklerini ve kentsel inşaat için uluslararası standartları bilimsel olarak tartışan genel bir mühendislik programı olan bu podcast haftalık olarak Ahmed Taha tarafından sunulacak.

Digital Citizen (Dijital Vatandaş)

Digital Citizen (Dijital Vatandaş), Rûdaw Medya Grubu Teknik Bölümü Müdürü Hejar Birinci tarafından sunulan yeni bir podcast'tir. Sunucu, en son teknolojik yenilikler ve yapay zekanın yanı sıra teknolojinin önemi ve Kürt toplumundaki bireylerin yaşamları üzerindeki etkisini anlatacak. Digital Citizen podcast, teknolojik gelişmelerin faydaları ile birlikte insan yaşamının karşı karşıya olduğu zorlukları ele alıyor. Ayrıca, teknolojik yenilikler nedeniyle hayatımızın gelecekte nereye evrileceğini dijital vatandaşlık üzerinden değerlendiriyor.

Auto FM

Auto FM, makine mühendisi Ala Muhammed tarafından sunulan, tüm araba parçaları hakkında bilgi içeren mekanik bir podcast'tir. Çoğumuz herhangi bir sorun yaşadığımızda, hatta en ufak bir sorun yaşadığımızda, araba sorunları hakkında temel bilgilere sahip değiliz. Düşünün, arabanız uzak bir bölgede veya zor bir durumda bozulsa, ne yapardınız? Usta bir tamircinin arabanızı tamir etmesini mi beklersiniz? Ya da ne yaparsınız? Rûdaw Radyo'da Auto FM podcast'lerini dinleyerek arabanın tüm parçalarını ve nasıl çalıştıklarını öğreneceksiniz.

Rûdawî Cîhan (Dünyadan Olaylar)

Dünyada her gün pek çok olay oluyor. Ancak sizler sadece bir kısmını duyuyor olabilirsiniz. Rûdaw Radyo’da Rûdaw Uluslararası Gelişmeler Masası Editörü gazeteci Lihon Nasreddin’in sunduğu podcast'te, Kürt toplumunu ve uluslararası toplumu etkileyen, küresel düzeyde haftanın en önemli olaylarını seçerek analiz edilecek.

Rûdawî Iraq (Irak’ta Yaşananlar)

Rûdaw Irak Masası Editörü Hestiyar Qadir, Irak'ta yaşanan ve Güney Kürdistan'ı doğrudan etkileyen tüm olayları, ülkedeki en önemli olaylarla ilgili en son bilgileri uzman konuklarla ele alacak. Bu podcast’te, olayların perde arkası hakkındaki bilgiler ve ayrıntıları ile objektif yorumlar yer alacak.

Bazar (Piyasa)

Neden bir ülke diğerinden daha gelişiyor? Neden biri diğerinden daha zengin ve daha çok kazanıyor? Yan yana iki satıcıdan biri diğerinden daha çok kazanıyor. En önemli ekonomik olaylar nelerdir ve bunların piyasa ve piyasa hareketleri üzerinde ne gibi etkileri oluyor?

Muhammed Şeyh Fatih her hafta Rûdaw Radyo'da yayınlanacak olan Bazar (Piyasa) potcast’inde piyasa hareketlerini, borsaları ve satışları analiz edecek. Sunucu, piyasadaki olayların sonuçlarını, işverenlerin iş ve ürünlerininin olumsuz etkilenmemesi için küresel piyasaya nasıl uyum sağlayabilecekleri hakkında perspektifler sunacak.

5 Xulek (5 Dakika)

5 Xulek (5 Dakika) adlı podcast programı Adlin Qasim tarafından Rûdaw Radyo'da günlük olarak iki ayrı saatte yayınlanacak beş dakikalık bir podcast'tir.

5 Xulek (5 Dakika) haberlerin başka yüzünü beş dakikalık süre içerisinde anlatan bir podcast'tir. Her gün beş dakika boyunca Kürdistan'ın dört bir tarafında ve dünyada yaşanan en güncel ve en önemli haberler bu program ile Radyo Rûdaw üzerinden dinleyicilere ulaşacak.

Yarîgey Rûdaw (Rûdaw Stadyumu)

Rûdaw Spor Masası muhabirleri her hafta Rûdaw Stadyumu podcast'iile spor haberlerini ve etkinliklerini aktaracak.

Rûdaw Stadyumu sunucuları sizin için önemli olan dünya ligleri ve maçları hakkında haberler sunacak. Sporla ilgili gelişmeleri takip eddip size en çok merak edilen duyulmamış bilgileri anlatacak.

Doktor Online

Doktor Online Podcast, Dr. Ranya Rizgar tarafından yzırlanıp sunulan haftalık bir sağlık podcast'idir. Doktor Online Podcast, uzman konukları ağırlayarak sağlık sorunlarını ve hastalıkları ele alacak. Doktor Online podcast'inde, ana odak noktası sağlık bilinci ve toplumun karşılaşabileceği yaygın hataların önlenmesi olacak. Bu podcast'te vatandaşların soruları Doctor Online üzerinden yanıtlanacak.

Bekatî Silêmanî (Süleymaniye Saati İle)

Bekatî Silêmanî (Süleymaniye Saati İle), Rûdaw Medya Grubu’nda çalışan gazeteci Aso Serawi tarafından sunulan haftalık bir podcast'tir. Aso Serawi, her hafta konuklarıyla birlikte Süleymaniye vilayetinde vatandaşların hayatlarını doğrudan etkileyen en önemli siyasi, sosyal, hizmet, sağlık ve ekonomik olayları analiz edecek.

Bi Dema Duhokê (Duhok Saati İle)

Bi Dema Duhokê (Duhok Saati İle) Rûdaw Duhok Temsilcisi Nasır Ali tarafından sunulacak bir podcast’tir. Nasır Ali, Behdinan ve Ninova Ovası'nda yaşayan vatandaşların yaşamlarını doğrudan etkileyen en önemli siyasi, sosyal, hizmet, sağlık ve ekonomik gelişmeleri her hafta konukları ile tartışacak. Duhok Saai İle podcasti, Duhok, Behdinan, Ninova Ovası ve Şengal’de vatandaşların dururumuna, yaşanan sıkıntılara odaklanacak.

Legel Adem (Adem İle)

Legel Adem (Adem İle) podcast’inde Adem Bedar her hafta Kürdistan’da toplumsal barışı etkileyen olayları dini perspektif ile ele alacak. Adem İle yapılan diyalog, Kürdistan’da tüm din ve inançlara saygı ve kabullenmeyi bir kültür olarak geliştirmeyi amaçlıyor.

Adem İle podcast programı, Kürdistan toplumunun yaşamı üzerinde sosyal, ekonomik ve psikolojik sonuçları olan tüm meselelerin objektif bir şekilde anlaşılmasını sağlamaya çalışacak.

Mijar (Konu)

Muhammed Rahim’in sunduğu Mijar (Konu), diğer tüm podcast ve programlardan farklı bir şekilde vatandaşların yaşadığı günlük sorunlara odaklanacak.

Mijar poscast’te vatandaşlar telefon üzerinden sorunlarını dile getirebilecek, Rûdaw Medya Grubu diğer departmanlar ve merkezler aracılığıyla çalışarak sorunları araştıracak, vatandaşların sorunlarına ve sorularına cevap bulmak üzere haber ve raporlar hazırlayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli