Rûdaw'ın hazırladığı 'İdris Barzani, Barışın Mimarı' belgeseli yayında

31-01-2023
İdris Barzani / Foto: Rûdaw Grafik
İdris Barzani / Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler İdris Barzani Barış Mimarı Belgesel Rûdaw TV
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Yapımcılığını Rûdaw’ın üstlendiği “İdris Barzani, Barışın Mimarı” belgeseli bu akşam saat 22.00’de Rûdaw TV ekranlarında yayınlanacak.

Yapımcılığını, Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed’in üstlendiği “İdris Barzani, Barışın Mimarı” belgeselinin yönetmenliğini Aso Haci yaptı.

Bu akşam saat 22.00’de Rûdaw TV ekranlarında yayınlanacak olan belgesel, bugün Erbil'deki Empire sinema salonunda gösterildi.

Belgeselde, İdris Barzani’nin hayatına dair bilgilerin yanı sıra arkadaşlarının onunla olan anılarına yer veriliyor.

Barış Mimarı İdris Barzani’nin vefatının 36’ıncı yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma merasiminde Başbakan Mesrur Barzani, siyasi parti yetkilileri, İdris Barzani’nin arkadaşları ve yabancı misyon temsilcilikleri de hazır bulundu.

Belgeselin gösteriminden önce İdris Barzani’nin vefatının 36’ıncı yıl dönümü sebebiyle bir konuşma yapan Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, “Ben ve benim gibi milyonlarca Kürdistan vatandaşı İdris Barzani'yi göremedik ama onun yorulmak nedir bilmez mücadelesinin meyvesi olan Kürdistan'ın bir kısmının kurtuluşunu, Kürt ulusal kimliğinin yasal olarak tanınması ve Kürdistan'ın yasal varlığını gördük. İdris Barzani’nin halkın şehirlerine ve köylerine dönmesi yönündeki arzusunun gerçekleştiğini gördük” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Başkan Mesud Barzani ve Falakeddin Kakeyi’nin İdris Barzani hakkındaki görüşlerine yer veren Muhammed, “İdris Barzani çok mütevazı olduğu için ruhuyla barışık bir insandı. Kendi ortaklarına ve yerel rakiplerine karşı da barışçıldı. Bu nedenle Kürdistan Yurtseverler Birliği ile 10 yıllık iç çatışmanın ardından Mam Celal ile bir barış anlaşması imzaladı ve bunu Kürdistan’daki tüm partiler arasında genel bir barışa dönüştürdü. Sonuçta Kürdistan kurtuluş hareketini birleştirmeyi amaçlayan Kürdistani cephe kuruldu. Bu nedenle partiler ve Kürdistan halkı ona en çok yakışan “Genel Barışın Mimarı” unvanını verdi” şeklinde konuştu.

Belgeselin içeriğine de değinen Muhammed, “Bugün burada izleyeceğiniz ‘İdris Barzani; Barışın Mimarı’ belgesel filmi, İdris Barzani'nin mücadelesi ve inancından kısa bir kesiti anlatıyor. En çok dikkatimi çeken şey, belgeselde konuşan tüm yoldaşları ve dostlarının İdris Barzani’den söz edince yaşadıkları aydınlıktır. Bu çok büyük bir anlam ifade ediyor. Ne kadar büyük olduğunu ve herkes tarafından ne kadar sevildiğini gösteriyor. Tanıdıklarından birinin anlattığı gibi, konuştuğu zaman çok tatlı olur ve insanların nazarında o denli tatlı olurdu” diye belirtti.

Belgeselin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Muhammed, “İdris Barzani Kürt halkı için çok şey yaptı ama onun mücadelesini tanıtacak çok az şey yapıldı. Rûdaw tarafından hazırlanan bu eserin, İdris Barzani'nin mücadelesi ve hayatı üzerinde daha çok ve daha kapsamlı eserler üretilmesine vesile olmasını umuyorum” şeklinde konuştu.

“İdris Barzani, Barışın Mimarı” belgeselinin yönetmenliğini yapan Aso Haci ise burada yaptığı konuşmada, İdris Barzani’yi “Kürt halkının son yüz yıllık siyasi tarihinin ender şahsiyetlerinden biri” olarak nitelendirdi.

Belgeselde İdris Barzani hakkındaki tüm söyleşilere yer verilemediğini kaydeden Haci, “Bu belgeselde, İdris Barzani'nin dostları, yoldaşları, mücadele arkadaşları ile birçok önemli akademik şahsiyet de yer aldı. Ayrıca çok sayıda saygın şahsiyetle söyleşiler yapıldı. Fakat ne yazık ki film için belirlenen sürenin sınırlı olmasından dolayı çalışmamızda tüm bunların yer alması mümkün olmadı. Bu nedenle kendilerinden özür diler, onlara yürekten teşekkür ederim” dedi.

İdris Barzani’nin eşsiz bir güneş olduğunu aktaran Haci, “İdris Barzani’nin vefatının 36’ıncı yılında çok özenle onun hayatının çeşitli yönlerinden bahsediyoruz. Bu da İdris Barzani’nin Kürtlerin gök yüzünde benzeri olmayan bir güneş olduğunun, her zaman hafızalarımızda yaşayacağının açık bir göstergesidir. Bugün umut verici olan şey, İdris Barzani’nin izlediği yolun öncüler ve öğrencilerle dolu olması ve Barzani'nin kutsal çizgisinde gidenlerin onun değerlerine giderek daha fazla sebatla uyması ve devam etmesidir” ifadelerini kullandı.

Haci, İdris Barzani’nin Kürdistan’ı barış hâlinde görmek istemesine değinerek “Bu anmanın Kürtlerin ve Kürdistanlıların birlik ve beraberliğine kaynak ve güç olması, ölümsüz İdris Barzani'nin Kürdistan’ı her zaman barış ve inşa halinde görmeyi arzulayan ruhu, tarihi ve tavrının her zaman güç kaynağı olması ümidiyle hepinize yeniden teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.