TSK ile PKK çatışmalarının Batifa köylerine zararı 10 milyar dinar

30-10-2022
TSK ve PKK çatışmalarında Batifa'ya bağlı köylerde 10 milyar dinar zarar oluştu
TSK ve PKK çatışmalarında Batifa'ya bağlı köylerde 10 milyar dinar zarar oluştu
Etiketler Batifa Zaho PKK TSK
A+ A-

Zaho (Rûdaw) – Son 30 yıldır PKK ve TSK arasındaki çatışmalar nedeniyle Duhoka' bağlı Zaho Bağımsız İdaresi'nin Batifa nahiyesi sınırındaki 17 köy boşaldı ve çatışmalar nedeniyle bölge halkının 10 milyar dinarlık( yaklaşık 7 milyon dolar) maddi zarar gördü.

TSK’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarına düzenlediği sınır ötesi operasyonlar ve PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle bölge halkı büyük zarar görüyor. Çatışmalardan en fazla etkilenen bölgelerden bir tanesi de Zaho İdaresine bağlı Batifa nahiyesi.

Son 30 yıldır yaşanan çatışmalar nedeniyle Batifa’ya bağlı 17 köy boşaldı ve 7 milyon dolar zarar oluştu.

Rûdaw'a konuşan ve çatışmalardan yoğun bir şekilde etkilenen köylülerden Banika köyü sakini Cevher Xazi  “Bölgedeki savaş nedeniyle evimde 500 dolar kadar zarar oluştu. Ayrıca 2 bin ila 2 bin 500 dolar kadar arabamın hasarı var. Ektiğim ekinlerde oluşan zarar ise 2 bin ile 3 bin dolar arasında. Çünkü ektiğim tarlalardan ürün alamadım” dedi.  

Batifa’nın köylerinde 67 ev çatışmalarda dolayı büyük zarar gördü.

Evi TSK’nın bombardımanından zarar gören Ahmed Salih ise,  “2020 yılında Türk askerleri köye indi. İki gün sonra uçaklarla köyümüzü bombaladılar" diye konuştu.

Banika köyünde evi bombardımandan büyük zarar gören Tahir Baniki, 5 dönüm tarlasında 17 milyon dinar zarar oluştuğunu belirterek sözlerini şöyle sürdü:

“Bahçedeki ağaçlarda meyve kalmadı, çünkü bombardımanda büyük zarar gördüler. Bombardımanlar nedeniyle bahçeye gitmeye korkuyoruz. Bu yıl incir, nar, elma hepsi ağaçlarda kaldı, toplayamadık.”

Batifa Nahiye Müdürü Ferhad Mahmud, 2 yıl önce Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’nın Irak hükümetine sunmak amacıyla çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle köylerde oluşan zararın tespiti  yine köylülerin zararlarının karşılanmasının raporlaştırılması bir heyet oluşturduğunu söyledi.

Mahmud zarar tespit komisyonlarının bölgeye geldiğini ancak şu ana kadar zararlarının karşılanmadığını sözlerine ekledi.

Zaho Bağımsız İdaresi'ne Bağlı Batifa nahiyesine bağlı 77 köy bulunuyor. 17 köy çatışmalar nedeniyle boşalmış durumda.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Başkan Neçirvan Barzani’den Hicri yeni yılı mesajı

Hicri yılbaşı dolayısıyla mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Bu kutsal yıldönümünü Kürdistan ve Irak'taki tüm dini ve etnik topluluklar arasında karşılıklı kabulu, daha fazla dayanışmayı ve hoşgörü kültürünü teşvik etmek için bir fırsat haline getirelim” dedi.