Ankara’da Alevi Kürtler aşure lokması paylaştı, semah döndü

30-08-2021
Şevket Herki
 Ankara'da Aleviler Kürtler tarafından Ana Fatma Cemevi'nde Muharrem Matemi ardından  yapılan aşureler pay edildi
Ankara'da Aleviler Kürtler tarafından Ana Fatma Cemevi'nde Muharrem Matemi ardından yapılan aşureler pay edildi
Etiketler Ankara Alevi Muharrem Ayı Semah
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Ankara'da Aleviler Kürtler tarafından Ana Fatma Cemevi'nde Muharrem Matemi ardından  yapılan aşureler pay edildi. Demokratik Alevi Dernekler Federasyonu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte deyişler eşliğinde semah dönüldü.

Muharrem ayı nedeniyle 12 gün süren matem orucunun ardından Ankara’daki Ana Fatma Cemevi’nde bir araya gelen Alevi Krütler aşure lokmalarını paylaştı.

Demokratik Alevi Dernekler Federasyonu (DAD) tarafından gerçekleştirilen etkinlikte deyişler söylendi, semah dönüldü. 

Rûdaw’a konuşan DAD Ankara Şubesi Başkanı Mustafa Karabudak, “Kerbela’da katliamdan sonra Aleviler aşure yapmıştır. Biz Aleviler için Kerbela devam etmektedir. Seyit Rızalardan, Pir Sultanlardan, Dersim’den, Maraştan, Çorum’dan, Madımaktan, Sur, Cizre, Suruç’a kadar hepsi bizim için bir Kerbeladır” dedi.

Aleviler 12 madde kullanarak aşure yapar. Aşureye buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç, kullanılarak yapılır. Ceviz, fındık, çam fıstığı, badem, nar, incir, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar da kullanılır.

Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz da, “Aşure, Hazteri Hüseyin’in şehit edildiği 10 Muharrem günü yapıldı. Bu Aleviler açısından çok önemli bir gün. Aleviler 12 İmam orucu tutarlar, orucun ardından aşure yapar ve herkesle paylaşırlar” diye konuştu.

Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte katledilen 72 yoldaşının acısı için tutulan 12 İmamlar (Yası Kerbela) orucu bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

Alevi ozanı Hıdır Dersîmî de, “Aşuremizi dostluk ve kardeşlik için paylaşıyoruz. Aşuremiz 12 İmamın lokmasıdır. Hızır'a, hazıra ve nazırahuzur istiyor, aşk olsun diyoruz” dedi.

Sayıları tam olarak bilinmese de Ankara’da yaşayan Alevi Kürtlerin çoğu Dersim, Sivas ve Erzincan gibi illerden gelip yerleşmiş.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli