ŞENGAL - Ezidi Kürtlere ait su kuyularına sabotaj

30-05-2019
Rûdaw
Etiketler Şengal Ezidiler Kürtler Su Kuyusu Sabotaj
A+ A-
Şengal (Rûdaw) - Şengal'in Guhbel köyünde Ezidi Kürtlerin geçim kaynağı olan çok sayıda su kuyusu taş ve ağaçlarla doldurularak kapatıldı.

Guhbel köyünde Ezidi Kürtlere ait 7 su kuyusunun tahrip edilmesi, bölgede yaşayan Ezidiler ile Araplar arasında gerginliğe sebep oldu.

Tek varlığımızdı"

Rûdaw'a konuşan Şengalli Ezidi kadın Emşe Reşo, "Bu benim kuyum, Araplar bozdu. Bize hiç bir şey bırakmadılar. İçine odun, taş koymuşlar. İçine odun düşen kuyu iş göremez" dedi. 

Emşe Reşo, Guhbel Köyü'nde su kuyusu kullanılamaz hale getirilen kadın

Emşe Reşo, "Araplar kuyumun içinde taş, odun, tuğla, dinamo ne bulduysa atarak tahrip etti. Kuyu bozuldu artık işe yaramaz. Fakir ve perişanız, 30 yıldır tek varlığımız o kuyuydu" ifadelerini kullandı. 

"800 ailenin geçim kaynağı"

Şengal halkı kuyulardan çektiği suları içip, tarla ve bahçelerini sulayarak geçimini sağlıyor.

Şengalli Gazi Şivan, "Guhbel'de 200'den fazla su kuyusu var, bu da 800 ailenin geçim kaynağı demektir. Bunlardan 7'si tahrip edilmiş, bir tanesi de kendiliğinden tıkanmış" diye konuştu.

Gazi Şivan, Guhbel Köyü sakini

Bölgedeki Araplar suçlamaları reddederek bu olaylarla ilgilerinin olmadığını savunuyor.

"İlgimiz yok"

Necmeddin Abdullah isimli Şengalli Arap, "Ezidiler ile çok iyi ilişkilerimiz var, özellikle Guhbel kasabasındaki Ezidilerle. Su kuyularının tahrip ve viran edilmesiyle hiçbir ilgimiz yok, biz yapmadık. Onlarla çok iyi ilişkilerimiz var, aramızda sorun yok. Onlar komşularımız, inşallah onlarla iyi ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Doğrudur Guhbel'e zarar verilmiş ancak biz yapmadık. Bu konuyla hiçbir ilgimiz yok" şeklinde konuştu.

Necmeddin Abdullah, Guhbel Sınırında yaşayan Şengalli Arap

Ezidiler, sınır bölgesindeki Arap şeyhlerinin konuyu görüşme taleplerini reddetti.

"Hükümet hiçbir şey yapamaz"

Sinune Nahiye Müdürü Hudeda Çuke, "Bu olaylar ilk defa gerçekleşmiyor. Bölge halkı bir araya gelip anlaşmadığı sürece hükümet hiçbir şey yapamaz. Biz Ulusal Güvenlik ve Musul Operasyon Güçlerine bilgi verdik. Sorunların çözülmesi için bölgede bir gücün bulunmasını istiyoruz" dedi.

Hudeda Çuke, Sinune Nahiye Müdürü

Guhbel Köyü

Şengal ilçesine bağlı Guhbel’in nüfusu yaklaşık 15 bin olmasına rağmen halen köy statüsüne sahip.

1975 yılından sonra Şengal köylerinin imha eden Irak’taki BAAS rejimi, imha ettiği 5 köydeki Ezidi halkını Guhbel'e yerleştirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli