Mesrur Barzani: Petrol ihracatına yeniden başlamak için yeni yasaya ihtiyacımız var

28-11-2023
Rûdaw
Etiketler Mesrur Barzani Demir Fabrikası Kürdistan Bölgesi Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başbakanı Mesrur Barzani, yeniden yapılanma ve ekonomik altyapıyı güçlendirme çalışmalarına devam edebilmeleri için Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki durumun istikrara kavuşmasını umut ettiklerini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, başkent Erbil’de Van Demir fabrikasının açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Başbakan Barzani Van Demir fabrikasının Kürdistan Bölgesi'ndeki sanayi sektöründe önemli bir yer alacağını belirterek, fabrikanın çevre koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı olduğunu dile getirdi.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara da değinen Mesrur Barzani, sorunların temelden çözülmesini umut ettiklerini ifade etti.

Başbakan Mesrur Barzani, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Kürdistan ve Irak genel olarak üst üste yaşanan savaşlar ile iktidarların kötü yönetilmesi nedeniyle zor durumda kalmış, halkı istikrarsızlık, kaygı, yoksulluk ve yıkım içinde yaşamıştır. Bugün, vatandaşlarımıza hizmet etme, ülkemizi gelişmiş medeniyetler seviyesine getirmek için geçmişteki hatalardan ders alarak işbirliği ve destekle çalışmayı arzuluyoruz. Bu da ancak barışla ve sorunların köklü çözümüyle mümkün olabilir. Gerçek bir çözüm isteniyorsa, bunu yolları oldukça fazladır.”

Irak hükümeti tarafından bir süredir askıya alınan Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin konuşan Başbakan Barzani şunları söyledi:

“Petrol ve gaz konusunda, petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlayabilmemiz için anayasaya dayalı ileri bir federal yasa hazırlanmalı. Bu sadece Kürdistan halkı için değil tüm Iraklılar için bir başarı niteliğinde olacaktır. Ortak anlayışla birçok konuyu daha iyi hale getirmeyi, ülkemizi daha iyi bir aşamaya taşımak için Sayın Sudani, federal hükümet ve bu kabinenin tüm bakanlarıyla birlikte çalışmayı umuyorum.”

Başbakan Mesrur Barzani’nin açılışını yaptığı Van Demir fabrikasının Kürdistan Bölgesi ve Irak'a daha fazla inşaat malzemesi sağlayacağı öngörülüyor. Fabrikanın 700 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli