Türkmenler/Araplar - Çoğunluk ‘Evet’ dedi

27-09-2017
Rûdaw
Kerkük
Kerkük
Etiketler Kerkük Referandum Türkmen
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’ün, nüfusun çoğunluğunu Arapların oluşturduğu Bacwan köyünde 1320 seçmenden 1271’i, Kürdistan’ın bağımsızlığından yana oy kullandı.

 

Köyün en eski sakinlerinden olan Adnan Meter, “Peşmergenin, bizi korumak adına verdiği kurbanlar Kürdistan’ın bağımsızlığından yana oy kullanmamızı sağladı. Bu referandumda, bölgeye daha fazla huzur ve istikrar gelmesi, halkın mutlu olması için oy verdik. Kürt, Arap, Türkmen, bütün etnisiteler bunu istiyor” dedi.

 

Kerkük’te, Türkmen ve Arapların yoğunlukta yaşadığı mahallelerde referanduma katılım oranı yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Oy veren Türkmen vatandaşlardan biri de Şehab Ahmed oldu.

 

Rûdaw’a konuşan Şehab Ahmed, Kerkük’ün Kürdistan devletinin bir kenti olmasını istediğini belirterek, mezhepsel çekişmelerin dışında olmasını istedi:

 

“Eğer ülkeler içişlerimize karşısırsa birlikte yaşamı bozarlar. Sorunlardan uzak yaşamak için oy verdik.”

 

Bazı Türkmen partileri, referanduma karşı hazırladıkları pankartları halen kaldırmış değil. Onlar açısından sonucun önemi yok ancak Kürtlerle sorunları çözmek için kapılarının açık olduğunu belirtiyorlar.

 

Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, “Referandum ve sonuçlarını tanımıyoruz. Kerkük özel bir bölge olmalı. Kerkük’le ilgili projesi olan herkesle görüşürüz” diye konuştu.

 

Kerkük’te referandumun yapılmaması için ciddi siyasi baskılar vardı ancak 25 Eylül’deki referandum oylaması güvenli ve başarılı şekilde tamamlandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli