Neçirvan Barzani: Melayê Cizîrî ve Ehmedê Xanî olmazdı, Botan Mirliği olmasaydı

27-05-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Kültür ve Sanat Merkezi Erbil Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani Kubat Talabani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin en gelişmiş dijital arşivini bünyesinde barındıran Kürdistan Kültür ve Sanat Merkezi, bugün Başkan Neçirvan Barzani’nin hazır bulunduğu bir törenle Erbil'de açıldı. Törende konuşan Başkan Neçirvan Barzani, Haci Kadri Koyi’den bir dörtlük okuyarak sanatın ve kültürün önemine değindi.

Kürdistan Kültür ve Sanat Merkezi bugün başkent Erbil'de düzenlenen bir törenle açıldı.

Törende, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf ve çok sayıda yetkili hazır bulundu.

Açılışta konuşan Başkan Neçirvan Barzani, Kürt Şair Haci Kadri Koyi’den bir şiir okuyarak sanat ve kültürün önemine atıfta bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani Kürt Şair Haci Kadri Koyi’den şu dörtlüğü okudu:

"Pirtûk, defter, tarîx û kaxiz

Ku bi zimanê kurdî bê nivîsandin

Mela, pîr, şêx û şahên me

Nav û navnîşanê wan de bima heta axretê"

(Kitap, defter, tarih ve belgeler

Kürtçe yazılmış olsalardı

Mollalarımız, büyüklerimiz, şeyhlerimiz ve şahlarımız...

Mahşere kadar adları ve sanları ile kalırdı)

Başkan Neçirvan Barzani şöyle devam etti:

“Bu akşam siyasetten uzak ayrı bir etkinlikte sanatı, kültürü, dil ve kültür dünyasını hep birlikte tartışacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kürdistan Sanat ve Kültür Merkezi'nin tanıtım törenine beni davet eden gençlere bu vesileyle teşekkür ediyorum.

Etrafımızı adeta çevreleyen tüm siyasi gürültü ve olayların ortasında, bu tür etkinlikler hayat sadece siyasetten ibaret değildir, sanat ve kültür hayatın önemli ve anlamlı yönü olduğunu hatırlamamız için bir fırsattır. Kürt halkının ulusal kimliğini oluşturan kültürünün, sanatının, dilinin, edebiyatının ve tarihinin korunması özellikle önemlidir.

Bu merkezin kurulması fikrini ortaya koyan herkesi tebrik ediyorum. Bugüne kadar yorulmadan çalıştılar. Emeği geçen herkese desteğimi bir kez daha yineliyorum.

Kürtler ve Kürdistanlılar çok zengin bir tarihe ve kültüre sahiptir. Kürtlere ve Kürdistan'a karşı tarih boyunca sindirme, baskı, yasaklama, inkar, şiddet ve silah, örgütlü bir şekilde yürütülen bir yok etme planı ve politikası, bu halkın kültüründeki güzellikleri yok edemedi.

Kürtlerin ve Kürdistan halkının ayakta kalmasının sırrı, tarih boyunca başımıza gelen tüm felaket ve olumsuzluklara rağmen dillerine, kültürlerine, sanatlarına ve edebiyatlarına sahip çıkma arzusu ve sevgisi olmuştur. Kürtler ve Kürdistan halkı bu konuda benzeri görülmemiş bir örnek sergilemişlerdir. 

Tarihe baktığımızda Kürt halkının ancak özgürlük imkanları dahilinde yazı diline sahip olabildiğine şahit oluyoruz. Örneğin Melayê Cizîrî ve Ehmedê Xanî olmazdı, Botan Mirliği olmasaydı. Nali ve Salim olmazdı eğer Baban olmasaydı. Bunun gibi daha nice örnek verebiliriz.

Ölümsüz Şeyh Mahmud'un hükümdarlığı döneminde Kürtçe gazetecilik ve yazı gelişmeye başladı. Sadece bir yıl içinde Kürdistan Cumhuriyeti'nde Kürt dili ve kültürü için bir devrim başlatıldı. 1970 Martı'ndaki anlaşma akabinde Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kurulması Kürt dili, sanatı ve kültürü için bütün kapıları ardına kadar açtı.

Şeyh Abdulselam Barzan'ın 20. yüzyılın başında Osmanlı yetkililerine yazdığı bir mektupta Kürtçe dilinin kullanılması yönünde çağrıda bulunduğunu burada ifade etmek isterim. Bu örnekleri bu yüzden sıraladık dilin, edebiyatın, kültürün, sanatın, kitabın, sinemanın, tiyatronun haklarımızın talepleri ve yol göstericisi olduğunu vurgulamak için. Bu alanlarda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizin garantisini veriyoruz.

Bu amaçla Kürdistan Bölgesi'ndeki kültür politikasının ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi şarttır. Resmi tarafların ve kültür-sanat alanında uzmanlaşmış kişilerden kurumlara kadar kültür alanında çalışan herkesin sürekli işbirliği yapması da çok önemli. Zengin sanat ve kültürümüz dünyaya Kürdistan'ın daha güzel bir yüzünü gösterebilir.

Kürt kültürüne, Kürt dili ve edebiyatının korunmasına önem veren tüm gençleri tebrik ediyorum. Kürdistan'da ve yurt dışında bize yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Hem yurt içinde hem de yurtdışından gelip bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli