DAKUK- Kürtler köylerini boşaltıyor

27-03-2018
Rûdaw
Etiketler Dakuk Heşdi Şabi IŞİD
A+ A-

Kerkük (Rûdaw)- IŞİD mensuplarının Kerkük’ün Dakuk ve Tuzhurmatu ilçelerinde bir hafta içinde en az 10 eylem düzenlediği belirtilerek, Kürtlerin IŞİD tehditinden dolayı Dakuk’a bağlı köyleri boşalttıkları bildirildi.

 

Dakuk’un güneyindeki Kobani köyünde yaşanan ve güvenlik nedeniyle ismini açıklamayan bir Kürt, “Daha önce köyümüzde Kürtlere ait 30 ev bulunuyordu. Şu anda sadece bir ev kalmış durumda. Köyümüzün yanı sıra, Seyd Welle, Hüsameddin ve Zenkır köylerinde de Kürtlere ait bir ev bile kalmadı” dedi.

 

Bölgede güvenlik güçlerinin bulunmamasından dolayı IŞİD mensuplarının rahat hareket ettiği belirtildi.

 

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, 16 Ekim’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı güçlerin Kerkük, Tuzhurmatu ve Dakuk’tan geri çekilmesi üzerine bu bölgelere çatışmadan girmişti.

 

Irak ve Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e girmesinin ardından hırsızlık ve cinayet vakalarında artmasının yanı sıra IŞİD mensuplarının bölgedeki eylemleri de arttı.

 

Örgütün, Dakuk ve Tuzhurmatu ilçelerinde bir hafta içinde en az 10 eylem düzenlediği belirtildi.

 

Heftexar köyü Peşmerge Güçleri’nin kontrolündeyken güvelik sorunu yaşanmadıklarını belirten bölgedeki vatandaşlar, 16 Ekim olaylarının ardından bölgede ciddi bir güvenlik açığının oluştuğunu söylediler.

 

Irak ile IŞİD mensuplarının tehditinden dolayı adını söylemek istemeyen bir vatandaş, “IŞİD mensupları çok açık bir şekilde özellikle gece köye geliyorlar. Örgüt mensupları pazarlarda alışveriş yapabiliyor. Ana yollarda da Irak güvenlik güçlerine tehdit oluşturuyorlar” dedi.

 

Örgüt mensupları, Kerkük-Bağdat karayolunda kaçırdıkları 8 federal polisi kurşuna dizdikten sonra fotoğraflarını 24 Mart’ta dağıtmıştı.

 

IŞİD’liler ayrıca, Sadr’a bağlı bir komutanın da infaz görüntülerini ve Kakeyi Kürtlerine ait bir mabedin de yağmalanmasına dair videoyu yayınlamıştı.

 

Kerkük İl Güvenlik Komisyonu Başkanı Azad Cebari, Rûdaw’a verdiği demeçte, “Şu anda gelenlerin bir kısmı Irak bir kısmı da Heşdi Şabi güçleridir. Bunlar asayişi sağlama konusunda zayıflar. Bilgisizler. IŞİD’le şimdiye kadar iki büyük çatışma yaşandı” dedi.

 

16 Ekim olaylarının ardından ayrıca Kerkük’te sürekli patlamalar da yaşandı. Kentteki en son patlama 24 Mart’ta meydana geldi. Patlamanın sonucunda 4 kişi yaralanmıştı.

 

Kerkük’teki güvenlik güçlerini eleştiren Azad Cebari, şu ifadeleri kullandı:

 

“Irak güçleri askeri olarak tecrübe sahibi değil. Hepsi silahlarını bırakıp kaçanlar. IŞİD özellikle halkın bulunduğu bölgede hareket ederek, güçlenmek istiyor. Kendilerini savaşa hazırlıyorlar. Böyle bir durumda Irak aynı anda 2 farklı cephede savaşamaz.”

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük eski Polis ve Nahiyeler Müdürü Serhad Kadir, “Bizim dönemimizde IŞİD’le açık bir şekilde ilişkisi olanlar, şu anda serbest bıkılmış durumdalar. Kentin içinde rahat bir şekilde gezebiliyorlar. Hatta bazıları Heşdi Şabi ile görüşüyor” dedi.

Serhad Kadir, şunları söyledi:

 

“IŞİD’le savaşta örgüte bağlı 235 silahlı mensup yakalayarak, yargıya teslim ettik. 16 Ekim olaylarının ardından bizim yakaladığımız 25 IŞİD’li yargılanmıştı. Bu kişilerin büyük çoğunluğu örgütle ilişkisi olup Havice operasyonları sırasında Peşmerge Güçleri’ne teslim olmuşlardı. Söz konusu kişiler serbest bırakıldı. Bu kişiler şu anda örgütün uyuyan hücrelerindeler.

 

Olayların ardından, kentte Irak güçleri hakim oldu. Kerkük’ün güneyi ve batısı IŞİD mensuplarını elinde. Dakuk’taki IŞİD’in eylemlerine karşı da Irak güçlerinin iyi bir hazırlık yapması gerektiğini gösteriyor.”

Yaşananlara ilişkin Heşdi Şabi sözcülerinden Ali Hüseyin, çıkabilecek her çatışmaya karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.

 

Ali Hüseyin, “Düzenlediğimiz acil toplantıda, Irak Fedral Polisi’nin acil bir şekilde Dakuk ve Tuzhurmatu’ya dağılması kararı alındı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli