Pentagon Sözcüsünden Rûdaw'a: ABD kuvvetlerinin güvenliği konusunda Irak hükümetiyle istişarelerimizi sürdüreceğiz

10-01-2024
Etiketler Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder IŞİD Irak Nuceba Hareketi Heşdi Şabi
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ülkesinin Irak'taki ABD kuvvetlerinin güvenliği konusunda Irak hükümetiyle istişarede bulunmaya devam edeceğini ve odak noktalarının IŞİD’i yenilgiye uğratma görevi olduğunu sözlerine  ekledi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder Washington'da düzenlediği basın toplantısında Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın son dönemde ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasına dönük açıklamalara ilişkin sorusuna , ""Irak hükümetinin ülkedeki talebi üzerine, sizin de vurguladığınız gibi, IŞİD'i yenme misyonuna odaklanmaya devam edeceğiz. ABD güçlerinin varlığı, özellikle onların güvenliği ve korunması söz konusu olduğunda, Irak hükümetiyle yakın istişarede bulunmaya devam edeceğiz” şeklinde yanıt verdi.

Pentagon Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü:

"IŞİD'in yenilgiye uğratılması sürecindeki gelişmeleri, IŞİD'e karşı elde edilen kazanımları koruyacak ve bir daha geri dönmemesinin sağlanmasına ilişkin Irak hükümetiyle bir koordinasyon süreci içerisindeyiz.”

ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi yönündeki talepler, özellikle 4 Ocak’ta  Nuceba Hareketinin Talib el-Sadi'nin, Heşdi Şabi operasyonlarının askeri şefi ve yardımcısı Ali Naifi isimli Heşdi Şabi bünyesindeki iki üst düzey komutanın öldürülmesi ardından geldi.

Saldrıdan 48 saat sonra ABD iki üst düzey ismin öldürülmesini üstlendi.

Nuceba Hareketi kendini İslami Direniş olarak adlandıran Heşdi Şabi grupları içerisinde yer alan İran yanlısı Şii bir grup İslami Direniş isimli oluşum Gazze-İsrail savaşı ardından 17 Ekim’de ABD’nin Suriye, Rojava, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki üslerine saldırarak kendisini lan etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Cuma günü ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhandis'in öldürülmesinin dördüncü yıldönümünde yaptığı konuşmada  "Yabancı birliklerin Irak'tan çekilmesine ilişkin tarihi belirlemek için çalışıyoruz" dedi.

17 Ekim tarihinden bu güne İslami Diraniş isimli grup ABD üslerine yönelik  yüzün üzerindeki saldırıyı üstlendi.

ABD'nin Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise 900 askeri bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli