UNITAD, IŞİD'in işlediği suçları içeren delilleri Kürdistan Bölgesi yetkililerine teslim etti

26-08-2024
Etiketler IŞİD Suçlarının Cezalandırılması İçin Araştırma Ekibi (UNITAD) Kürdistan Bölgesi Irak Dindar Zebari
A+ A-

Rûdaw (Erbil) - UNITAD, görev süresinin Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde sona yaklaşması nedeniyle Kürdistan Bölgesi hükümetine IŞİD şüphelilerinin yargılanması için yasal önlemler ve prosedürlere ilişkin işlenmiş bilgileri verdi.

Birleşmiş Milletler Irak'taki IŞİD Suçlularının Cezalandırılması İçin Soruşturma Ekibi (UNITAD) Irak ve Kürdistan Bölgesindeki görev süresi doluyor. UNITAD, IŞİD’in işlediği suçlara ilişkin belge ve delileri Kürdistan Bölgesi hükümetine aktardı.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, belgeler "Ezidiler ve diğer topluluklara karşı IŞİD tarafından işlenen uluslararası suçların faillerinin yargılanmasına ilişkin yasal prosedürler hakkında 11,9 gigabayt bilgi ve araştırma" içeriyor.

Birleşmiş Milletler’in IŞİD tarafından işlenen suçlarla hesaplaşmayı teşvik eden Soruşturma Ekibi'nin (UNITAD) başkanı Ana Peyro Llopis, bu dosyaları Zebari ile yaptığı bir görüşme sırasında teslim etti.

Llopis, UNITAD’ın açıklamasında, “[Bu] bilgilerin yapılandırılmış hali, Kürdistan Bölgesi'nin soruşturma süreçlerini destekleme çabalarımızda büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor. Bu bilgi, hem Irak içinde hem de küresel olarak IŞİD tarafından işlenen suçlar için hesap verilebilirliği artırmak açısından çok önemli” dedi.

Bilgilerin "orijinal, değiştirilmemiş hali" başka bir versiyonu UNITAD tarafından Temmuz ayında Kürdistan Bölgesi’ne teslim edilmişti. Bu belgeler yaklaşık 46 gigabaytlık kanıt ve şifreli bilgilerden oluşuyordu.

UNITAD, IŞİD’in işlediği suçları araştırmak için 2017 yılında kuruldu. Ekibin Kürdistan Bölgesi ve  Irak'taki görevi 17 Eylül’de sona erecek.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesinin açıklamasına göre, Zebari ve Llopis görüşme sırasında UNITAD’ın görevini tamamlaması da ele alındı.

Açıklamada "Kürdistan Bölgesi, UNITAD ile görev süresinin sonuna kadar çalışmaya devam edecek. Bu bağlamda, UNITAD üçüncü ülkelerle koordinasyonu sağlamayı ve Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde UNITAD ekibinin görev süresinin sona ermesinden sonra yardım talep etmeyi taahhüt etmiştir" denildi.

Ekibin çalışmaları arasında tanık ifadeleri toplamak, toplu mezarların kazılmasını yönetmek ve Irak yargısını eğitmek yer alıyordu. Soruşturma ekibi, bilgi paylaşımı ve Bağdat’ın idam cezasını kullanması gibi çeşitli konularda Irak federal hükümeti ile zorlu bir ilişkiye sahipti.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir Human Rights Watch (HRW) raporu, UNITAD’ın görev süresinin sona ermesinin Bağdat'ın yeterince dolduramayacağı bir boşluk bırakacağı endişesini dile getirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri

Fewzi Heriri: İran cumhurbaşkanıyla iyi ilişkilerin geliştirilmesi görüşüldü

Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Bölgesi’nin kimseye karşı bir tehdit unsuru olmayacağını belirterek, “İranlı yetkililer sınırların sağlamlaştırılması konusunda oldukça müteşekkirler” dedi.