Liu Jun: Çin, hava kirliliği konusunda Erbil ile çalışmaya hazır

26-08-2024
Etiketler Çin’in Erbil Başkonsolosu Erbil Başkonsolosu Liu Jun Erbil Hava kirliliği
A+ A-

Rûdaw(Erbil) - Çin’in Erbil Başkonsolosu, Pekin hükümetinin Çin'in "çok büyük bir baş ağrısı" olarak tanımladığı hava kirliliği sorununa dair deneyimlerine dayanarak, Kürdistan Bölgesi ile işbirliği yapma isteğini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Çin’in Erbil Başkonsolosu Liu Jun "Pekin'de hava kirliliği sorunu, Çin’de çok büyük bir baş ağrısıydı. Bu yüzden insanların günlük yaşamını nasıl etkilediğini çok iyi biliyoruz. Bu sorunu çok önemsiyoruz. Hava kirliliğini azaltmak için Kürdistan Bölgesi hükümeti ile konuşmayı ve nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek istiyoruz" dedi.

Liu, Çin'in karbon emisyonlarını azaltmaya katkıda bulunabileceği yollardan birinin, Kürdistan Bölgesi'nin gelecekteki hava kalitesine fayda sağlayacak olan daha fazla elektrikli araç tanıtmak olduğunu söyledi.

Başkonsolos "Şu anda en az iki Çinli şirketin yerel ortaklarla güneş enerjisi jeneratörleri inşa etmek için sözleşme imzaladığı bir durum var. Bu, iyi bir haber, biri Süleymaniye'de, diğeri ise Erbil'de. Bu, temiz enerji geliştirilmesi için daha fazla teşvik etmek istediğimiz işbirliğidir" ifadelerini kullandı.

Erbil, Irak’taki en yüksek hava kirliliği seviyelerinden birine sahip kentler arasında. Bunun en önemli nedenlerinden bazıları, elektrik jeneratörlerinden çıkan dumanlar ve düşük kaliteli yakıt kullanan çok sayıda araç.

Erbil Valisi Omed Xoşnaw, Nisan ayının başlarında vilayetteki 138 yasa dışı rafinerinin kapatılması talimatını verdi ve çevre düzenlemelerine uymaları için yasal rafinerilere 10 gün süre tanıdı.

Bu, Kürdistan başkentinin kötüleşen hava kalitesini iyileştirme çabalarının bir parçasıydı.

"Çin'e turizmi teşvik ediyoruz"

Başkonsolos ayrıca, Pekin'in 2024 başından bu yana Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına daha fazla vize hizmeti sunduğunu ve Çin'e turizmi teşvik etmeye yönelik çabaları genişletmek için çalıştıklarını belirtti.

Çin’in Erbil Başkonsolosu Liu Jun "Şu anda bazı kısıtlamalar var, ancak daha fazla turistin buradan - bu Bölgeden, Irak’tan - Çin'e turizm amacıyla gitmesini teşvik etmek için çabalarımızı genişletiyoruz. Bu, üzerinde çalıştığımız bir şey” dedi.

Irak ve Çin arasındaki ikili ticaret, yılın ilk yarısında 27,5 milyar doları aştı.

Irak’ın Pekin Büyükelçisi Şoreş Xalid, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2023 yılında Irak ve Çin arasındaki ticaret hacminin 50 milyar doları aştığını ve bu yıl hacmin 55 milyar doları geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri

Fewzi Heriri: İran cumhurbaşkanıyla iyi ilişkilerin geliştirilmesi görüşüldü

Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Bölgesi’nin kimseye karşı bir tehdit unsuru olmayacağını belirterek, “İranlı yetkililer sınırların sağlamlaştırılması konusunda oldukça müteşekkirler” dedi.