Çinli diplomat: Kürdistan Bölgesi'nde 50 Çinli şirket çalışıyor

14-11-2024
Rûdaw
Etiketler Çin Çin Başkonsolosluğu Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Çin’in Erbil Başkonsolosu Luo Jun, Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 50 Çinli şirketin faaliyet gösterdiğini belirtti. Jun, Kürdistan Bölgesi'ndeki birçok üniversite de dahil olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarının Çince dil kursları açmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bugün, Ebil’deki Selahaddin Üniversitesi Dil Fakültesi'nde Çince Bölümü'nün kuruluşunun beşinci yıl dönümü.

Rûdaw TV’de sabah bültenine konuk olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Erbil Başkonsolosu Luo Jun, Çin dili bölümünün kurulmasını, “Kürdistan Bölgesi ve Kürt toplumunun Çinceye büyük ilgi duyması nedeniyle” açıldığını söyledi.

Luo Jun, “Bu yüzden biz, Çinceyi öğrenmek isteyen insanlar için çok iyi bir platform sunmak istedik. 5 yıl önce biz küçük bir tohum ektik ve bugüne kadar küçük bir ağaç haline geldi. Bugün de Çin dili bölümünün beşinci yıl dönümünü kutluyoruz” dedi.

“Çin’den gelen öğretmenler burada kaldı”

Çin dili bölümünün Pekin hükümeti ve üniversitenin desteğiyle hayata geçirildiğini kaydeden Jun, “Şu anda, Çin'den gelen üç öğretmenimiz var ve bunlar, deneyimli öğretmenler. Çin dili ve edebiyatı konusunda iyi sertifikalara sahipler ve çok verimli bir şekilde çalışıyorlar. 5 yıl önce bu bölüm kurulduğunda, kısa bir süre sonra Covid-19 salgını yayıldı, öğretmenlerimiz burada kalıp Çin dilini öğretmeye devam ettiler. Biz de geçen 5 yıl boyunca, Çin dili bölümü olarak kültürel etkinlikler düzenleyerek bölümümüzü desteklemeye çalıştık. Ayrıca, her yıl öğrencilerimizi Çin'e gönderdik. Bu yıl da, Çin dili bölümünde öğrenim gören öğrencilerden bir grup, dört hafta süresince Şanghay'a gidecek. Biz de bölümün gelişimi için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“100 öğrenci Çince öğreniyor”

Çinli diplomat, Kürdistan Bölgesi’nde Çince öğrenen öğrenci sayısının sürekli arttığına dikkati çekerek, “Örneğin, ilk yıl sadece 20 öğrenci vardı, ama şu anda son sınıfta 28 öğrenci var. Ayrıca, üçüncü sınıfta 40'ı aşkın öğrenci var. Yeni yıl için, şu anda 70 öğrenci başvuru yaptı ve bu oldukça büyük bir artış. Bu yılki toplam öğrenci sayısını bilmiyorum ama sayı geçen yıla göre oldukça çok. Üç öğretmenimiz de çok yoğun çalışıyor. Şu anki 3 sınıfımızda sayı toplamda 100 civarında” diye konuştu.

“Diğer üniversitelerden de talep var”

Lou Jun, “Biz 5 yıl önce Salahaddin Üniversitesi'nde bu bölümü kurduk. Şu an Duhok ve Süleymaniye gibi diğer bölgelerde de bazı üniversitelerde Çin dili bölümü açılmasına yönelik talepler var. Geçen yıl, Süleymaniye Üniversitesi'nde bir Çin araştırmaları merkezi açıldı. Ayrıca, bu yıl bazı üniversitelerde Çin dili eğitimi sadece öğrencilere değil, genel halk için de verilecek. Biz, bu alanı daha da genişletmek için onlara yardımcı olmak istiyoruz. Örneğin, geçen yıl Süleymaniye Üniversitesi'ne bir öğretmen gönderdik. Gelecekte, Kürdistan Bölgesi'nin diğer üniversitelerinde de bu bölüme yönelik çalışmalar yapacağız” bilgisini verdi.

“Erbil’de Çin Ulusal Günü kutlamaları yapılacak”

 Çin Ulusal Günü kutlamaları çerçevesinde Erbil’de bir tanıtım etkinliği düzenleyeceklerini kaydeden Jun, “Şu ana kadar, yaklaşık 200 kişi bu etkinliğe katılmak için başvuruda bulundu. Katılımcılar arasında Çin'e gidip eğitim alan öğrenciler ve Çin'de çalışan iş insanları da yer alıyor. Ayrıca, etkinlikte yer alacak kişiler arasında, Çin'i henüz ziyaret etmeyenler de bulunuyor. Bu etkinlikte katılımcılara ödüller vereceğiz. Ödüller arasında Xiaomi şirketinin elektronik ürünleri de yer alacak. Birinci, ikinci ve üçüncü olanlara bu ödüller verilecek. Tüm katılımcılara sürpriz ödüllerimiz de olacak” şeklinde konuştu.

Luo Jun, “Bu etkinliğin amacı, Çin dilini ve kültürünü daha geniş bir kitleye tanıtmaktır. Gençlerin Çin dili öğrenmelerini teşvik etmeyi ve Çin kültürünü daha iyi anlamalarını sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü Çin çok eski bir medeniyet ve şu anda modernleşme sürecinde büyük adımlar atıyor. Eğer gençler burada Çinceyi öğrenirlerse, Çin'deki gelişmeleri daha iyi anlayacaklar ve iş dünyasında daha başarılı olabilecekler. Çinceyi öğrenmek, gençlerin daha fazla fırsat sağlayacak” diye ekledi.

“Çinli şirketler inşaat, petrol ve gaz gibi sektörlerde çalışıyor”

Kürdistan Bölgesi'nde çok sayıda Çinli şirketin faaliyet gösterdiğini aktaran Jun, “Şu anda Erbil'de bir Çin ticaret merkezi var ve 20'den fazla Çinli şirket buraya üye. Bu şirketler arasında Huawei ve Power China gibi büyük şirketler de yer alıyor. Ayrıca küçük ölçekli birçok şirket de dahil Kürdistan Bölgesi'nde 50'den fazla Çinli şirket bulunuyor. Bu şirketler aktif olarak inşaat, petrol ve gaz gibi sektörlerde çalışıyorlar. Son dönemde bir Çinli şirket, akıllı telefon üretimi alanında da faaliyet göstermeye başladı ve bu çok önemli bir gelişme. Bu şirketin bölgedeki ekonomiye büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Gelecekte, bu iki alan arasında daha fazla işbirliği olmasını bekliyoruz.

Çin’in Kürdistan Bölgesi ile ticari ilişkilerinin “çok iyi bir seviyede” olduğunu kaydeden Jun, şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler özellikle pandemi sonrasında hızla gelişti. Burada bir yıldan fazla bir süre daha kalacağım, o zamana kadar daha fazla Çinli şirket bu bölgeye gelecek ve fırsatlar arayacak. Söylediğim gibi, Kürdistan Bölgesi’nde yatırım ortamı gelişiyor, bu da ikili ticari ilişkilerimizi güçlendirecek ve her iki tarafa da yarar sağlayacak. Geçmişte bu bölgede birçok Çin ürünü mevcuttu, özellikle ev eşyaları Çin üretimiydi; şimdi ise akıllı telefon markalarımız, Çin yapımı otomobillerimiz var ve gelecekte elektrikli otomobiller ile yenilenebilir enerjiye dayalı tarım araçlarının bu bölgeye ulaşacağını düşünüyorum. Ayrıca, her iki taraf için yararlı olacak daha fazla işbirliği çok önemli.

“Rûdaw’a teşekkür ediyorum”

Kürdistan Bölgesi ile Çin arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini ve bu ilişkilerin devam etmesinin her iki tarafa da fayda sağlayacağını vurgulayan Luo Jun, bu konuda Rûdaw Medya Grubu’na da önemli işler düştüğünü söyledi.

Luo Jun, “Ekonomi, ticaret, dil eğitimi, kültür, eğitim ve daha birçok alanda işbirliğimizi daha da artırabiliriz. Bence sürekli bir anlayış içinde olmamız çok önemli, fakat asıl soru şu: Bu ortak anlayışı nasıl devam ettirebiliriz? Rûdaw gibi bölgenin en etkili medya kuruluşu bu süreçte çok etkin bir rol oynayabilir. Çin'in daha doğru, kapsamlı ve objektif anlaşılmasında rol oynayabileceğini düşünüyorum. Şimdi Pekin'de bir temsilciniz var, sayın Mehdi (Rûdaw’ın Çin Bürosu Sorumlusu Mehdi Ferec), çok iyi bir dostumuzdur, Pekin’de çok iyi çalışmalar yapıyor ve Çin'den günlük haberleri aktarıyor, izleyicilerin Çin hakkında daha iyi ve derin bir fikre sahip olmasını sağlıyor. Bu gerçekten çok iyi bir iş; bu yüzden kendisini ve Rûdaw'ı tebrik etmek istiyorum ve bu süreçte Rûdaw’ın çalışmaya devam etmesini diliyorum. Çin Halk Cumhuriyeti'ni bu bölge halkına doğrudan tanıtma konusunda daha fazla işbirliği umuyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli