Ezidi Kürt aile, Arap bir ailede olan çocuklarını alamıyor

26-07-2020
Rûdaw
Etiketler Ezidi Kürt IŞİD Arap aile Musul Şengal Kızları Arap ailede
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Şengalli Ezidi Kürt aile 2014 yılında 1 buçuk yaşındayken IŞİD tarafından kaçırılan kızlarının fotoğrafını 3 yıl önce sosyal medyada görünce çocuklarını almak için girişimlerde bulundu. Musul’daki Arap aile kızların kendilerine ait olmadığını kabul ediyor ancak vermemek için sorun çıkarıyor.

Malbateke Komelgeha Sîba Şêxdireyê li başûrê Şingalê, li Kampa Çem Mişko koçber in.  Berî sê salan wêneuê keçeke êtim li torên medyaya civakî dibînin ku li Mûsil li nav mala malbeteke Ereb de ye û birîne mala bê semyanan, lê roja paştir cardin zarokê vedgirînin û wêneyên wê jî reş dikin.

Çem Mişko Kampı’nda kalan Faysal ailesi, 3 yıl önce Yetimler Barınağına götürülen kızları Navin’in fotoğrafını sosyal medyada Arap bir aileyle birlikte görüyor. Ancak Arap aile bir gün sonra sonra Navin’i Yetimler Barınağı’ndan alarak sosyal medyadaki fotoğrafı da siliyor.

Navin Faysal’ın ailesi kızlarını almak için 3 yıldır mücadele yürütüyor.

Rûdaw’a konuşan Navin’in annesi Leyla Hüseyin, “Kızım olduğunu biliyorum. Fotoğrafını gördüğüm anda kızım olduğunu anladım. Kızımı gözlerinden, saçlarından ve renginden tanıyorum. İki yıldır arıyoruz. Her gittiğimizde bize sorun çıkarıyorlar. DNA testi için Duhok’a gidelim diyoruz ama onlar ‘yok Bağdat’a gidelim’ diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Kürt Ezidi aile çocuklarını alabilmek için bütün resmi belgeleri tamamlayarak 11 kez Musul’u ziyaret etti.

Navin, IŞİD’in 3 Ağustos 2014’teki Şengal saldırısında kaçırılan ailesinden koparıldığı zaman 1 buçuk yaşındaymış. Navin’in kendi çocukları olmadığını kabul eden Arap aile, onu 2014 yılında başka bir aileden aldıklarını belirtiyor.

Arap alienin avukatı Hişam Elmula, “Kim kızın kendilerine ait olduğunu ispat ederse kendilerine teslim etmeye hazırız. Hangi aile kızın kendi çocukları olduğunu iddia ediyorsa gelsin testlerini yapalım. Bununla ilgili bir problemimiz yok” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, IŞİD tarafından kaçırılıp akıbetleri belli olmayan 2 bin 887 Kürt Ezidi’nin çoğu Musul’da bulunuyor.

IŞİD tarafından kaçırılan Navin Faysal’ın 11 kişilik ailesinden 8 kişi kurtarılırken babası ve bir ablasının akıbeti ise bilinmiyor.

Navin’in IŞİD’in elinden kurtulan ağabeyi ve ablaları Musul’da Navin’in isminin Muna olarak değiştirildiğini söyledi. Navin’in ailesi bir an önce kızlarının eve dönmesini bekliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli