Dilşad Şahab: Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin konumunu güçlendirmek istiyor

26-06-2023
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Almanya Dilşad Şahab
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Neçirvan Barzani’nin uluslararası platformlarda Kürt halkını temsil ettiğini belirterek, Kürdistan Bölgesi'nin konumunu güçlendirmek istediğini söyledi. Şahab, Barzani’nin Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinin de Kürdistan Bölgesi’nin konumunu sınırlamaya çalışanlara önemli bir yanıt olduğunu vurguladı.

Bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere dün akşam Berli’ne giden Başkan Neçirvan Barzani, ziyareti kapsamında bugün Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ve Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner ile bir araya geldi. Barzani’nin önümüzdeki dakikalarda Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Rûdaw TV’de Senger Abdulrahman’ın sunduğu öğlen bültenine konuk olan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Barzani’nin Almanya ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yasalara göre Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın, uluslararası alanda ve Irak nezdinde Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Şahab, “Elbette bu yükümlülüklerden biri de Kürdistan Bölgesi'nin diplomatik ilişkilerini geliştirmek ve uluslararası alanda konumunu güçlendirmektir” dedi.

Irak bütçesinin parlamentoda kabul edildiği süreçte Kürdistan Bölgesi'nin statüsüne ve konumun sınırlandırılmasına yönelik bir takım girişimlerin medyaya da yansıdığını dile getiren Sözcü Şahab, “Bugün Berlin'de Kürdistan Bölgesi Başkanı ile Almanya Başbakanı arasında önemli bir görüşme yapılacak. Bu görüşme tüm bu sınırlandırma girişimlerine önemli bir yanıttır. Almanya, Avrupa'da ve uluslararası alanda etkinliğe sahip bir ülkedir” diye konuştu.

Dilşad Şahab şöyle devam etti:

Almanya Başbakanı’nın Başkan Neçirvan Barzani’yi böyle bir şekilde karşılaması, Kürdistan Bölgesi'nin daha güçlü bir konuma doğru ilerlediği ve ilerleyeceği anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi anayasal bir bölgedir ve Irak anayasasında federal bir bölge olarak tanınıyor, dolayısıyla bu diplomatik karşılama birçok soruyu da yanıtlıyor. Almanya gibi güçlü ülkelere bu düzeyde ilişkilenme Kürdistan Bölgesi’nin konumunu koruma ve bu konumu zayıflatmaya yönelik girişimlere önemli bir tepkidir. Tabii Kürdistan Bölgesi Başkanı Satın Neçirvan Barzani başından beri Kürdistan Bölgesi'deki sorunların kendi içerisinde çözmek için ciddi bir çaba sarf etmiştir.”

Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Parlamentosu seçimlerine hazırlık, partiler arasında yakınlaşma ve Bağdat'ta güçlü bir varlık sağlamak adına ciddi adımlar attığını belirten Şahab, “Geçmişte tüm taraflar Başkanı'nın federal makamlarla iyi ilişkiler kurmaya çalıştığına tanık oldu. Tüm bunlar Kürdistan Bölgesi'nin konumunun güçlenmesi için atılan adımlardı” diye konuştu.

Şahab, “Sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı, uluslararası arenada Kürt halkını temsil ediyor ve her türlü gelişme elbette Kürdistan Bölgesi'nin Irak ve bölge içindeki konumuna olumlu yansıyacaktır” dedi.

16 Ekim 2017’deki olayların ardından Neçirvan Barzani'nin Bağdat tarafından Kürdistan Bölgesi’ne uyguladığı yaptırımları kırmak için diplomatik girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Şahab, bugünkü durumun farklı olduğunu ve Kürdistan Bölgesi’nin artık göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Erbil ile Bağdat arasında da yeni bir süreç başladığını kaydeden Şahab, “Kürdistan Bölgesi artık güçlü bir şekilde Bağdat'ta hükümet kurma sürecine katılıyor. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani de taraflar arasında sağlanan anlaşmalara tamamen bağlı ve Kürdistan Bölgesi ile, özellikle de Kürdistan Bölgesi Başkanı ile çok iyi ilişkileri var” diye konuştu.

Kürdistan’dan petrol ihracatının durdurulması meselesinin kimi çevrelerce Kürdistan Bölgesi'nin petrol üretme veya ihraç etme hakkının olmadığı şeklinde yorumlandığını ifade eden Dilşad Şahab, “Paris merkezli tahkim mahkemesinin kararı, Irak hükümeti ile Türk hükümeti arasındaki ihracat konusundaki anlaşmazlığa dayanıyor. Karar, Kürdistan Bölgesi'nin petrol üretme hakkının yasallığı ile ilgili değil. Bunlar iki ayrı konu. Anayasaya göre Kürdistan Bölgesi'nin petrol üretme hakkı var ve bu üretim Kürdistan Bölgesi'yle sınırlı kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Petrol ihracatına yeniden başlanması konusunda Ankara ile Bağdat arasında atılacak adımları beklediklerini kaydeden Şahab, “Çözümün bir parçası olmak için ciddi bir çaba sarf ettik ve bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu durumun Irak için çok büyük ekonomik sonuçları var ve bütçe yasasına göre Irak, Kürdistan Bölgesi'nin ihtiyaçlarını ve mali haklarını sağlamakla yükümlüdür. Enerji konusu özellikle Ukrayna ve Rusya savaşından sonra artık önemli bir küresel sorun haline geldi. Dolayısıyla eminim ki bu önemli bir konu ve tartışılması gerekiyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli