Kürt alim Suudi fetvasına karşı

26-04-2017
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Kadınların Araba Kullanması Suudi Arabistan'ın Fetvası Kürt Alim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Fetva Heyeti Üyesi Dr. Ahmed Şafii, Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasını haram kılan fetvayı “garip” olarak niteleyerek, İslam'la bağdaşmadığını söyledi.

 

Suudi Arbistan'ın kadınların araba kullanmasını “haram kılan” fetvası bir kitapçık halinde Kürdistan Bölgesi'nde yayımlandı. Söz konusu kitapçık sosyal medyada tartışmaya yol açtı.

 

Dr. Ahmed Şafii yaptığı yazılı açıklamada, “Bu fetvalar Suudi'ye özel verilmiş bir fetvalardır. Bunların Kürdistan Bölgesi ile yakında uzaktan ilgisi yok. Söz konusu garip fetva, mantıktan uzak ve Kürdistan Bölgesi'nin hayat şartlarına uymuyor” dedi.

 

Söz konusu fetvaların  İslam dininin temel prensiplerine hizmet etmediğini vurgulayan Kürt alim, “Bu, çok sayıda büyük din alimi olan ve fetvanın ithaline ihtiyacı olmayan bir ülkenin egemenliğini ihlal etmektir” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Şafii, toplumda tartışmaya yol açan ve atmosferi bozan söz konusu kitapların basılmasına izin veren Kültür Bakanlığı'nın iznini de şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

 

Suudi Arabistan'dan çıkarılan fetva hakkında Kürt alim ayrıca şunları belirtti:

 

“Söz konusu fetvayı verenlerin Kuran-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin sünnetinden doğrulanmış hiç bir belgeleri yok. Fetvada esas alınan noktalar açık bir delil değil. Fetva verilirken bunlara bel bağlanamaz. Bu daha çok hayal ürünüdür ve kutsal İslam dininin büyüklüğü ve genişliğinden uzaktır. Kadınlar özel durumlarına göre araç kullanabilirler. Peygamber Efendimiz’in döneminde kadınların her türlü binek havanına binmiş olmaları bunun kanıtıdır. ”

 

Öte yandan, Kürdistan İslami Birlik (Yekgrıtu) Kadın Kolları'ndan yapılan açıklamada, söz konusu kitapçığa basım izinnin verilmesine sert tepki gösterildi.

 

Açıklamada, “Kadınlara yönelik kapalı bir ülke olan Suudi'de bile söz konusu fetva geride bırakılmış ve kadınların bir bölümü araba kullanabilmektedir. Bu fetvayı reddederek Kürt kadınlarının çok mesafe katettiğini belirtmek gerekiyor. Herkese İslam ruhuna ve mantığa aykırı, gerçek dışı düşüncelerden uzak durması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli