Alman vekil: Kürdistan Bölgesi Almanya'nın bölgedeki en yakın müttefikidir

25-06-2023
Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks
Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks
Etiketler Yeşiller Partisi Max Lucks Almanya Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani
A+ A-

Berlin (Rûdaw) - Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks, Başkan Neçirvan Barzani’nin ülkesine düzenleyeceği ziyaretin,  Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın Almanya’nın en yakın müttefiki olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 26 Haziran’da bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gidiyor. Başkan Neçirvan Barzani’nin Berlin’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya gelmesi bekleniyor

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorularını yanıtlayan Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Max Lucks, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Almanya ziyaretini değerlendirdi.  

Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretine ilişkin Max Lucks, “Bu çok önemli bir görüşme. Ekonomik ilişkiler ve ortak çıkarlar bakımından Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın Almanya’nın bölgedeki en yakın müttefiki olduğunun bir göstergesi” ifadelerini  kullandı.

“Irak, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kuşatmayı kaldırmalı”

Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının askıya alınmasına ilişkin ise Max Lucks, Irak hükümetine Kürdistan Bölgesi’ne yönelik ablukaya son vermesi çağrısında bulunarak, “Önemli olan, ablukanın Irak hükümeti tarafından sona erdirilmesidir. Bu durum Irak hükümetine de büyük zarar veriyor. Bu siyasetin devam etmesi  demek, birleşik tek Irak politikasının da zarar görmesi demektir. Bu nedenle Irak’tan ablukayı sonlandırmasını ve Irak-Kürdistan Bölgesi arasındaki müzakerelere geri dönülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi olarak, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını dile getiren Alman parlamenter, “Seçimlerde Bachum’daki seçim bölgesinden adaydım. Kürdistan Bölgesinden insanlar beni sık sık ziyaret ettiler. Bir Alman parlamenter olarak, onları temsil etmek durumundayım. Onların taleplerini burada ve Kürdistan Bölgesinde ilgili yerlere iletmekle mükellefim. Bir süre önce seçim ofisimi ziyaret eden bir Ezidi Kürdü, benden onlar için çaba göstermemi istedi” şeklinde değerlendirdi.

Max Lucks sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeşiller olarak,  Ezidiler için çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmalıyız. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Başkanının ziyareti çok önemli. Kürdistan Bölgesi’nin Şengal Anlaşmasını nasıl hayata geçireceği ve nasıl barışçıl bir çözüm önerdiklerini bilmek istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nden anlaşmanın uygulanması ve sorunun çözümüne daha fazla katkı sunmasını istiyoruz.

Aynı zamanda, hiçbir şekilde IŞİD İslam Devletinin güçlerini bir kez daha bölgeye dönmesini istemiyoruz. Dolasıyla Peşmerge Güçlerini desteklemeye ve eğitmeye devam edeceğiz. Ve askerlerimiz bölgede kalmayı sürdürecek. Ancak eğer güçlerimiz orada kalacaksa, insan haklarına yönelik siyasette iyileştirmeler olmalı. Umarım insan hakları konusunda bir takım değişiklikler olur.”

“Kürdistan Bölgesi Irak’ın bel kemiğidir”  

Irak’ın federal yapılanma içerisinde Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü azaltmaya yönelik girişimlerine ise Max Lucks, “Demokrasinin gelişimi için federal sistem iyidir, çünkü yönetimi bölüştürülmekte. Irak’ın şu an içerisinde olduğu şartlar göz önüne alındığında; Irak Kürdistan Bölgesi federal sistem içerisinde bir bölge olmaktan ziyade, Irak’ın ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda bel kemiği konumundadır.  Üstelik ülkenin en modern bölgesidir. Irak’a göre insan haklarının korunduğu en iyi bölgedir. Bu nedenle Irak’tan federalizme önem vermesini ve ülke geneline hakim kılmasını talep ediyoruz” dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini güçlendireceklerini dile getiren Almanya Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks, “Bunun yanı sıra Irak ve Kürdistan Bölgesinde çok fazla dostlarımız var, onlara askeri anlamda, ekonomik alanda ve mali konularda yardım edeceğiz. Gelecek nesiller ile de güçlü bir dayanışma içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli