Rûdaw, Irak hükümetinden BM'ye gönderilen mektupların içeriğine ulaştı

25-01-2024
Rûdaw
Etiketler Irak hükümeti BM İran Peşraw Daziyi Kürdistan Bölgesi Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi BM Güvenlik Konseyi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak hükümeti, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi'ne, İran'a Kürdistan Bölgesi topraklarına saldırmayı durdurma çağrısında bulunmasını istedi.  

Rûdaw’ın Bağdat ve New York'taki kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, 16 Ocak 2024'te BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri Nicolas de Riviere'ye mektup göndererek, İran Devrim Muhafızları'nın 15 Ocak'ta Erbil'e yönelik füze saldırısını aktardı.

Rûdaw’ın bilgilerine göre söz konusu mektuplar BM Irak Yüksek Komiseri Dr. Abbas Kazım Obaidi tarafından Antonio Guterres ve Nicolas de Riviere'ye teslim edildi. 

Irak hükümeti mektuplarında saldırılardan bahsederken, 15 Ocak 2024'te "kamu malına zarar veren bir dış düşmanlıkla karşı karşıya olduğunu ve failin İran İslam Cumhuriyeti olduğunu, bunu balistik füzelerle ve asılsız gerekçelerle yaptığı" ifade edildi.

Mektuplarda şu ifadelere dikkat çekildi:

Birinci: Yapılanlar Irak'ın egemenliğinin, güvenliğinin ve nüfusunun ihlalidir. Yapılan söz konusu balistik saldırı komşuluk ilkelerine aykırıdır.  Asılsız bahanelerle Mart 2022'de İran'ın aynı şeyi yaptığını hatırlatıyoruz. (Amaç Şeyh Baz'ın Erbil'deki evine saldırmaktı). 

İkinci: İran İslam Cumhuriyeti, Irak'ta Tahran'a karşı olan partilerin bulunduğunu iddia etse bile, yine de böyle bir şey yapmaya hakkı yoktur. Irak, Birleşmiş Milletler üyesidir ve egemenliğe sahiptir.

Üçüncü:  Irak ve İran'ın kamusal ve resmi düzeyde çok iyi ikili ilişkileri var ve bu nedenle İran'ın kendi güvenliğine tehdit olarak gördüğü şeyleri sürekli istişarede bulunması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Dördüncü: Irak, kendisine karşı işlenen ihlallerle ilgili olarak yürürlükteki uluslararası hukuk ve düzenlemelere uygun olarak tüm hukuki ve manevi haklarını talep etme hakkını saklı tutar. 

Beşinci: Irak, Birleşmiş Milletlere ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına, İran İslam Cumhuriyeti hükümetine bu saldırıları durdurmasını, diyaloğa geri dönerek Irak'ın egemenliğine saygı duyması çağrısında bulunuyoruz.  

Rûdaw BM muhabiri Sinan Tunçdemir, konuyu doğrulamak üzere Nicolas de Riviere ile irtibata geçti. Söz konusu mektuba ilişkin yanıt veren Riviere kendisine böyle bir mektubun ulaşmadığını söyledi. 

İran Devrim Muhafızları, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın Genel Merkezi’nin Erbil’de bulunduğunu iddia ederek iş insanı Peşrew Dizayi’nin evini bombalamıştı. Saldırıda 1 yaşındaki Jina Peşrew ve babası Peşrew Dizayi dahil 4 kişi yaşamını yitirmiş 16 kişi de yaralanmıştı. Irak ve Kürdistan hükümetleri İran’ın iddialarına reddediyor.  

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci geçtiğimiz hafta (16 Ocak 2024) saldırıyı soruşturma komitesi üyeleri ile birlikte Peşrew Dizayi'nin evine gittiklerini ve "buranın Mossad'ın karargâhı olduğu iddialarının doğru olmadığını ortaya çıkardıklarını" söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.