PSK eski genel sekreteri Mesut Tek: İran Türkiye'de asla bir çözüm istemez

16 dakika önce
Rûdaw
Etiketler PSK Kürdistan Sosyalist Partisi Mesut Tek PKK Devlet Bahçeli MHP AK Parti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) eski genel sekreteri Mesut Tek, Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan çağrısına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışından karşılaştığı zorluklardan dolayı yeni bir sürece ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) eski genel sekreteri Mesut Tek, Türkiye’de başlaması öngörülen yeni bir çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti ve Erdoğan öncülüğünde 2011 başlatılan çözüm sürecine karşı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu kez Türkiye Millet Meclisi’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunarak gelip meclis kürsüsünde konuşma yapmasını istedi.

Bahçeli’nin bu konuşması yeni bir çözümün başlangıcı olarak değerlendirildi.

Türkiye’de başlaması öngörülen bu sürecin Türkiye’de bir gereklilik olarak değerlendiren Mesut Tek, “Türkiye’de ciddi bir ekonomik buhran var. Ekonomik kriz sınırının çok üstüne çıktı. Adaletin olmayışı ve şiddet eylemleri ile kadın cinayetlerinin artması bu süreci zorunlu kılıyor” dedi.

“Türkiye Ortadoğu’da pozisyonunu sağlama almaya çalışıyor”

İsrail cephesinde savaşın genişlediğine dikkat çeken Tek, “İsrail’in İran'a saldırması durumunda ki bunu yüzde 100 yapacaktır bugün ya da yarın Ortadoğu'nun dengeleri bozulacaktır. Yeni bir dengenin kurulması gerekiyor, dolayısıyla Türkiye yerini sağlamlaştırmak istiyor. Bu kapsamda Efrin ve Güney Kürdistan'da eskisi gibi kalabilmek için Kürtlerle bir çözüm sürecine gitmeye çalışıyor. Böylece Ortadoğu’da daha iyi ve sakin bir pozisyon yakalamaya çalışıyor” diye konuştu.

“CHP ile DEM’in arasını bozmaya çalışıyor olabilirler”

Söz konusu sürecin Türkiye’de Anayasa süreciyle de ilgili olduğunu ifade eden Tek, “Cumhur İttifakı malumunuz yeni bir anayasanın yazılması ile ilgileniyor. Burada Kürtlerin oylarına ihtiyaçları vardır. Böyle bir süreç başlatarak Kürtleri kendi yanına çekmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda DEM Parti ile CHP arasındaki ilişkileri de koparmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz önceki seçimde birbirlerine destek oldular, Kürtlerin desteğiyle büyükşehir belediyeleri CHP’nin kazanmasına vesile oldular. Bugün eğer CHP birinci partiyse bu Kürtlerin sayesindedir. AK Parti’nin amaçlarından biri de CHP ile DEM Parti arasındaki ilişkiyi koparmak ya da zayıflatmak olabilir. Çok fazla sebep var, bana göre sebep her ne olursa olsun Kürtlerin yararına olan bir sürecin karşısında olmamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın PKK’nin içindeki bazı grupları üzerinde etkili olduğunu anımsatan Mesut Tek, “İran'ın bu sürecin ilerlemesini istemediğini düşünüyorum. İran'ın Kandil üzerinde çok fazla nüfuzu var ve belki de İran ve bazı siyasi partiler Türkiye'de Kürt meselesinin barış yoluyla çözülmesini istemiyorlar, o nedenle PKK’nin adına böyle eylemler düzenliyor olabilirler” dedi.

“İran, Türkiye’de bir çözüm süreci istemez”

İran’ın Türkiye’de bir çözümü neden istemediğini daha net cümlelerle anlatan Tek, “İran bunu asla istemez. İki temel nokta var: Birincisi, İran Ortadoğu'da bir Şii koridoru inşa etmek istiyor ve Türkiye buna karşı çıkıyor. AK Parti genel olarak bu Şii koridoruna karşı çıkıyor. AK Parti Müslüman Kardeşler'in yanında, Müslüman Kardeşler ise Şiilerle karşı olduğu biliniyor. İran, Türkiye, Irak ve bazı Körfez ülkelerinin hayata geçirmek istediği Kalkınma Yolu Projesine de karşı çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye ile İran arasında çekişmeye neden olan pek çok sebep ve mesele var. Ancak şunu unutmamalıyız ki, Kürt sorunu ilerlediğinde ve Kürtler zafere yaklaştığında, Kürdistan'ın herhangi bir yerinde Türkiye ve İran, daha önce de Irak ve Suriye, Kürtleri engelleme konusunda anlaşmışlardı. Unutmamalıyız, güney Kürdistan’da yapılan referandumda İran ile Türkiye aralarındaki tüm çekişmelere rağmen aynı görüştelerdi” şeklinde konuştu.

Ankara ile Tahran’ın Suriye ve Rojava siyasetinde de fark tutum ve görüşlere sahip olduklarını ifade eden Mesut Tek, “Türkiye'nin Suriye politikası ile İran'ın Suriye politikası da çelişiyor, dolayısıyla bazı İranlı partilerin PKK veya PKK içindeki bir grup adına bu tür şeyler yaptığını düşünüyorum. Bu sürecin ilerlemesi ve devam etmesi durumunda bu tür olayların tekrar tekrar yaşanmasını bekleyebiliriz” dedi.

“PKK, Türkiye’nin ne istediğini bilmeden silah bırakmaz”

Abdullah Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma konusunda net bir çağrısı olduğu takdirde PKK’nin nasıl bir yol izlemesi gerektiği sorusunda Mesut Tek şöyle yanıt verdi:

Buna inanamıyorum. PKK silah bırakmadan önce, Türk devletinin bu silah bırakma ve çatışmayı durdurma karşılığında Kürtler için ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Özellikle PKK için. PKK'nın bugün güçlü olduğuna inanıyorum. Güçlüyse neden silah bıraksın? Bugün PKK Rojava’da iktidarda, bölgeyi kontrol ediyor ve silahlı güçleri var. PKK Suriye'de ve Ortadoğu'da etkili bir güç, peki Türk devleti silah bırakma veya çatışmayı durdurma karşılığında Kürtlere ne verecek? Bu durum netleşmeden PKK'nin savaşmayı bırakıp silah bırakacağına inanmıyorum, bu nedenle Türk devleti ellerindeki kartları açıp bu sorunu nasıl çözeceğini ortaya koyması gerekiyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli