ERBİL- Türk diplomatın hayatını kaybettiği saldırının kamera görüntüleri yayınlandı

24-07-2019
Rûdaw
Etiketler Erbil Saldırı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de bir Türk diplomat ile 2 Kürdistan Bölgesi vatandaşının hayatını kaybettiği saldırı anının kamera görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.

 

Başkent Erbil’de 17 Temmuz’da bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda biri Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu diplomatı olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Nariman Osman

Saldırıda hayatını kaybeden Kürdistan Bölgesi vatandaşı Neriman Osman 

 

Beşdar Ramazan

Saldırıda hayatını kaybeden Kürdistan Bölgesi vatandaşı Beşar Ramazan 

 

Saldırı anınına ait kamera görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. 

 

 

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasına ilişkin Kürdistan Bölgesi yetkilileri tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

 

20 Temmuz’da da saldırının faillerinden Mazlum Dağ ve Muhammet Bisksiz Erbil Asayişi ile Kürdistan Anti Terör Birimi tarafından yakalandılar.

 

Saldırgan Mazlum Dağ

 

Saldırgan Muhammed Bisksiz


Başkanlık’tan kınama

 

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, başkent Erbil’de Türk konsolosluğu çalışanlarına yönelik saldırıyı kınayarak, saldırının faillerinin bulunup cezalandırılacağını açıklamıştı.

 

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamda, “Bugün Erbil’de bir restoranda yapılan saldırı sonucu Türkiye konsolosluğunda çalışan bir görevli ile bir vatandaş hayatını kaybetmiş, bir vatandaşımız da yaralanmıştır. Söz konusu bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

 

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği ve istikrarını bozmaya yönelik hiçbir girişime müsaade etmeyeceğiz. Saldırının faillerin bulunup cezalandırılmaları için ciddi bir soruşturma yürütülüyor” denilmişti.

 

Olay nasıl oldu?

 

Saldırının gerçekleştiği gün saat 11:30’da saldırıyı gerçekleştiren 3 kişi Toyota Yaris marka otomobile ile Türk diplomatın bulunduğu Empire City bölgesindeki restoranın karşısına gelerek bekliyor. Bölgede biraz dolaştıktan sonra ayrılıp yarım saat sonra geri geliyorlar. Saldırganlardan ikisi restorana girerken üçüncüsü dışarda araçta bekliyor.

 

Saldırganlardan biri Türk diplomat Osman Köse’nin bitişiğindeki masada diğer iki kişi ise karşı tarafta oturuyor. Rahat bir şekilde hareket eden saldırganlar herkes gibi su, çay ve kahve siparişi veriyor. Çevreyi çok dikkatli bir şekilde gözlemleyen saldırganlar ortamın sakinliğinden emin olmak istiyor.

 

Bir müddet sonra Türk diplomat restorandan ayrılmak üzere ayağa kalktığında saldırganlardan biri ayağa kalkarak susturucu tabanca ile Köse’nin başına bir el ateş ediyor. Köse, başına isabet eden kurşun ile olay yerinde hayatını kaybediyor. Saldırı ile birlikte restorandakilerin hepsi yere uzanıyor. O sırada hayatını kaybeden iki vatandaş ise ayağa kalkmak istiyor. Ancak görüntülerden ibu ki kişinin saldırganlara müdahale etmek için mi ya da dışarıya kaçmak için mi hareket ettikleri anlaşılmıyor. Fakat bu kişiler saldırganın arkadaşı ve onu koruma amaçlı orada bulunan diğer saldırganın hedefi oluyor.

 

Bu sırada yere uzanan Türk diplomatın yanındaki arkadaşı silahını çekerek saldırganlara ateş etmeye başlıyor. Saldırganlardan biri kapıya yakın bir yerde yaralanıyor. Yaralanan saldırgan sendeleyerek dışarı çıkıyor. Saldırganlar dışarda onları bekleyen iki kişi ile buluşarak olay yerini çok çabuk bir şekilde terkediyorlar.

 

Restoranda bulunanlar ilk başta olayın normal adli bir vaka olduğunu zannediyor. Ancak asayiş güçlerinin olay yerine gelerek hayatını kaybeden kişinin kimliğini kontrol etmesiyle öldürülen kişinin Türk diplomat olduğu anlaşılıyor. Kamera görüntülerinde saldırganlar net bir şekilde teşhis edilebiliyor. Ancak yapılan incelemelerde otomobil plakasının sahte olduğu anlaşılıyor.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli