Hristiyan partilerden uyarı: Siyasi balinaların kolay lokması olmayacağız!

24-05-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Federal Mahkemesi Hristiyan partiler kota sistemi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’ndeki beş Hristiyan siyasi parti, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Kürdistan parlamento seçimlerini boykot edeceklerini duyurdu. Hristiyan partiler Irak Federal Mahkemesi tarafından iptal edilen kota sisteminin yeniden yürürlüğe girmesini talep ediyor.

Süryani Demokratik Hareketi, Süryani Keldani Suriye Ulusal Konseyi, Demokratik Bayt Nahrin Partisi, Bayt Nahrin Ulusal Birlik Partisi ve Süryani Ulusal Partisi 4 maddeden oluşan talep listesini Irak Federal Mahkemesi ile Irak Seçim Komisyonu'na sundu.

Hristiyan partiler mahkeme tarafından iptal edilen kota sisteminde Hristiyanlara ayrılan 5 sandalyenin iadesinin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin tek seçim bölgesi olması, Hristiyan seçmenlerinin oylarının ayrı sayılması ve bileşenlere özel oy pusulası ile seçim merkezleri tahsis edilmesi talebinde bulundu.  

Beş Hıristiyan parti, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde parlamento seçimlerine katılamayacakları konusunda uyarıda bulundu.

"Hristiyan toplumuna yapılmış bir haksızlık”

Hristiyan partilerince yayımlanan açıklamada, Seçim komisyonu ve Irak Federal Mahkemesi'nin bileşenlerin sandalye sayısını 5’ten üçe düşürmesinin Hristiyan toplumuna yapılmış bir “haksızlık” olarak nitelendirildi.

Mahkemenin verdiği kararın demokrasiye ve anayasa aykırı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Haklarımızın açık ihlalidir" denildi.

Hıristiyan partiler, mahkemenin kararlarının bağlayıcı olmadığına vurgu yaparak "Vatanın asli unsurlarının haklarına inanmayan siyasi balinaların kolay lokması olmayacağız” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Hristiyan partiler vatandaşlara da "haksızlığa" karşı ses yükseltmelerini istedi.

"Bu şekilde kalmasına karar verilirse seçimlere katılmayacağız"

Rûdaw’a konuşan Süryani Demokratik Hareketi genel sekreteri Yakup Gorges, "Bu kararlar tamamen bileşenlere aykırı, bu yüzden reddediyoruz. Bu şekilde kalmasına karar verilirse seçimlere katılmayacağız" dedi.

Irak Seçim Yargı Makamı, 20 Mayısta Kürdistan parlamentosundaki toplam yüz sandalyeden 5’ini bileşenlere tahsis edilmesine karar verdi.

Yargı makamı Süleymaniye'de Türkmenler bir, Hıristiyanlara iki sandalye, Erbil'e de Türkmenlere bir, Hristiyanlara bir sandalye olmak üzere iki sandalye, son olarak da Duhok'ta Ermenilere bir sandalye tahsis edilmesine karar vermişti.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi de 22 Şubat'ta, Kürdistan Parlamentosu'ndaki beşi Hıristiyanlar, beşi Türkmenler ve biri Ermeniler olmak üzere toplam 11 sandalyenin iptaline karar vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli