Komisyon: Kürdistan Parlamento seçimlerinde hile iddiaları asılsızdır

2 saat önce
Etiketler Komisyonu Parlamento seçimleri hile iddiaları
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını reddederek, "Her kim hile iddiasında bulunuyorsa, kanıt sunmalıdır" dedi.    

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Seçim Bürosu Başkanı Amir Musa Hüseyini, Rûdaw haber bültenine konuk olarak Kürdistan Parlamento seçimlerini değerlendirdi.  

"Sözde hile ve oy değiştirme iddiaları gerçeği yansıtmıyor”

Amir Musa Hüseyini, "Sözde hile ve oy değiştirme iddiaları gerçeği yansıtmıyor, hiçbir temeli yok. Bu iddiada bulunan herkes kanıt sunmalıdır. Seçimler tamamen şeffaf ve tarafsız bir şekilde gerçekleştirildi. En iyi seçim teknolojisi olan biyometrik kartlarla yapıldı. Oy kayıtları da elektronik olarak tutuldu ve kimse başkasının yerine oy kullanmadı. Veriler, her seçmen ismiyle birlikte sandıklarda dağıtıldı, hiç kimse ismi olmayan bir sandıkta oy kullanmadı" diye konuştu.  

“Pusulalar özel bir mühürle işaretleniyor”

Oy pusulalarının değiştirilmesi iddiasına ilişkin olarak Hüseyini, "Bu imkansızdır çünkü pusulalar özel bir mühürle işaretleniyor ve komisyonun mührü de üzerinde bulunuyor. Pusula sandığa atıldığında sandığın üzerindeki cihaz tarama yaparak bilgileri sisteme kaydediliyor. Pusula sandığa her atıldığında cihaz pusulanın görüntüsünü alıyor ve sandığa atıldığını doğruluyor. Kimse mühürü silemez, ayrıca kaydedilen ve sisteme girilen görüntü cihazda bulunuyor. Cihaz, pusulanın görüntüsünü kaydetme özelliğine sahiptir" ifadelerini kullandı.

"Hile iddiaları gerçeği çarpıtma çabasıdır" diyen Hüseyini "Bu, seçim sürecini baltalama girişimidir. Şüphe duydukları her sandığın açılması için itirazda bulunabilirler" dedi.

“Bu sistem Kürdistan Parlamento seçimlerinde ilk kez kullanılıyor”

Bu sistemin Kürdistan Parlamento seçimlerinde ilk kez kullanıldığını söyleyen Amir Musa Hüseyini, “Daha önce federal seçimlerde de kullanıldı, en son geçtiğimiz yıl valilik meclisi seçimlerinde kullanıldı. Ayrıca 2018 ve 2021 yıllarında Irak Temsilciler Meclisi seçimlerinde de kullanıldı. Her seçimde sistem güncellendi. Sistem güncel ve ileri bir seviyededir. Uluslararası bir şirketle, cihazların elektronik güvenliği ve işleyişini denetlemek için anlaşma yaptık. Şirket, seçimlerin elektronik açıdan denetlenmesinde uzmandır. Biz de bu bilgiler çerçevesinde sıkı önlemler alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

18 ve 20 Ekim tarihlerinde, Kürdistan Parlamentosu’nun altıncı dönem özel ve genel seçimleri gerçekleşmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli