Güney’de böbrek yetmezliğinde korkutucu rakamlar

23-07-2017
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Erbil Böbrek Yetmezliği
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde böbrek yetmezliği ile ilgili rakamlar korkutucu boyutlara ulaşırken, uzmanlar, doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesici ilaçlarının kullanılmaması konusunda uyarıyor.

 

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 698 bin 408 farklı böbrek rahatsızlığı vakası kaydedildi.

 

25 yıldır böbrekleri için mücadele veren Erbilli bir yurttaş, şimdiye kadar böbreklerindeki taşlardan dolayı 3 kez operasyon geçirirken, bir kez de böbrek nakli ameliyatı oldu.

 


Rûdaw'a konuşan söz konusu böbrek yetmezliği hastası, “Böbreklerimde taş vardı, peş peşe ameliyatlar oldum. Böbrek yetmezliğim var. 2009'da böbrek nakli oldum. 5 yıl 7 ay çalıştı” dedi.

 

2016'da Erbil'deki böbrek merkezinde 12 bin hasta için böbrek yıkama işlemi gerçekleştirildi. 2017'nin ilk 6 ayında aynı merkezde 11 bin hasta için söz konusu işlem gerçekleştirildi.

 

Bir böbrek yetmezliği hastası Nadir Kadir, “10 yıldır böbrek yetmezliğim var. İlk başta tansiyonum yükseliyordu. Böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bağdat'ta ameliyat oldum ve böbrek nakli oldum. Birkaç yıl geçti, yine böbrek yetmezliği yaşıyorum” diye konuştu.

 

Uzman doktor Jiyar Adil, “Ağrı kesici ilaçlar, böbrek yetmezliğine yol açıyor. Şeker veya tansiyon hastaları, hemen doktora gidip muayene olmalı. Bunların yüzde 45'i böbrek yetmezliği yaşıyor” tavsiyesinde bulundu.

 

Verilere göre, 2016 yılında Kürdistan Bölgesi'nde 10'u böbrek kanserine yakalanan toplam 386 kişi, böbrek yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli