'ABD, PKK'ye Rojava'da devlet kurduruyor' sözlerine Karayılan’dan yanıt

02-06-2024
Etiketler Murat Karayılan PKK Rojava Özerk Yönetimi Rojava ABD Demokratik Suriye Güçleri
A+ A-

Haber Merkezi – Rojava’da düzenlenecek seçimler etrafında dönen ve “PKK devletleşiyor” şeklinde süren tartışmalara ilişkin konuşan Karayılan, “Amerika’nın PKK’ye bir devlet kurduracağı varsayımı gerçeklerle hiçbir ilişkisi olmayan, boş bir iddiadır” dedi.

Rojava Özerk Yönetimi (Kuzey ve Doğu Suriye), 11 Haziran’da yerel seçimleri düzenliyor. Seçmenler Cezire, Deyrizor, Rakka, Fırat, Minbic, Efrin-Şehba ve Tabka kantonlarında 6 büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandık başına gidiyor.

Türkiye, seçimlerin yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor ve seçimleri "devletleşme yolunda bir adım" olarak görüyor. 

Seçimlere tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir 'teröristan' kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı” sözlerini kullanmış, Rojava’da 11 Haziran’da yapılması planlanan yerel seçimler hakkında, "Terör örgütünün, halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz" demişti.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, belediye seçimleri nedeniyle yürütülen tartışmaları değerlendirdi.

“PKK’nin devletleştiği” yönündeki tartışmalara yönelik soruyu yanıtlayan Karayılan, “Amerika’nın PKK’ye bir devlet kurduracağı varsayımı gerçeklerle hiçbir ilişkisi olmayan, boş bir iddiadır; gerçeğin tersine çevrilmesidir” karşılığını verdi.

Karayılan, devamında “Rojava’da ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile sadece IŞİD’e karşı geliştirilen taktik bir ilişkisini getirip bizimle yani PKK ile bağlantılandırmak bir saçmalıktır. Her şeyden önce PKK ile DSG aynı şeyler değildir. Kaldı ki, oradaki ilişki çok sınırlı, dar bir ilişkidir. ABD’nin geleneği gereği, kendi askerinin suyunu, bütün yiyeceğini dışarıdan getirme durumu var. Bunun için her birkaç haftada bir konvoylarla lojistik taşıyorlar ama bunlar ise veryansın ederek, ‘DSG’ye silah taşıyor’ diyorlar. Halbuki öyle bir durum yoktur. Olsa bile PKK ile bağlantılandırılması doğru değildir” sözlerini kullandı.

Rojava’daki seçimlere ilişkin konuşan Karayılan, “Türkiye bu seçimlere yasadışı diyerek karşı çıkıyor. Hem de bu konudaki açıklamayı Savunma Bakanlığı yaptı. Bildiğim kadarıyla orada 6 milyonluk bir nüfus yaşıyor. Bu insanlar en demokratik bir sistemle kendi kendini yönetmeye çalışıyor ama yapılan demokratik-yerel seçimlere karşı ateş püskürülüyor. Orada sadece Kürtlere değil, yaşayan herkese karşı düşmanca bir yaklaşımı geliştiriyorlar” dedi.

“Devletleşmeyi” hedeflemediklerini söyleyen Karayılan, “Biz herhangi bir ulus-devlet kurmayı hedeflemiyoruz. Tersine, onun karşıtı bir sistemi geliştirme mücadelesini veriyoruz. Buna rağmen PKK’nin Türkiye’ye karşı devlet kuracağını söylemek büyük bir çarpıtmadır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.