Kürdistan Bölgesi'nden üst düzey heyet Tahran'daki cenaze törenine katıldı

22-05-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Başbakan Mesrur Barzani Tahran İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki üst düzey heyet  helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için Tahran'da düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadır ve İçişleri Bakanı Reber Ahmed, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için düzenlenen cenaze törenine katılmak için İran’ın başkenti Tahran’a gitti.

Kürdistan Bölgesi yetkililerini taşıyan uçak Erbil saati ile saat 14.30’da Tahran Havalimanına ulaştı. Heyet, Tahran’daki Azadi Medyanındaki törene katıldı.

Reisi ve kazada yaşamını yitirenler için Tebriz ve Kum şehirlerindeki cenaze törenlerinin ardından bugün de başkent Tahran'da cenaze töreni düzenleniyor.

Reisi ve diğer yetkililer için başkent bu sabah Tahran'da cenaze namazı kılındı. Tahran Üniversitesi yerleşkesindeki cenaze namazını İran lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı.

Namaz sonrası Azadi Meydanı'nda düzenlenen cenaze merasime yüz binlerce kişi katıldı.

İlerleyen saatlerde düzenlenecek merasimden sonra Cumhurbaşkanı Reisi'nin cenazesi Meşhed kentine gönderilecek, Dişleri Bakanı Abdullahiyan'ın cenazesi ise defnedileceği Tahran'da kalacak.

Cenaze defin işlemleri ise yarın yapılacak merasimlerin ardından gerçekleştirilecek.

Helikopter kazası

Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs Pazar günü İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte  helikopterlerinin düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, Anayasa uyarınca cumhurbaşkanlığı görevini, ülkenin lideri Ali Hamaney’in onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’in devralacağını açıkladı.

İran Anayasası'na göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor.

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli