Dersim'de Dünya Anadil Günü etkinliğine yoğun ilgi

22-02-2022
Ali Haydar Gözlü
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Dersim 21 Şubat Dünya Anadil Günü Fatih Mehmet Maçoğlu
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim Belediyesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin etkinlik gerçekleştirdi. Tiyatro, şiir, müzik dinletilerinin gerçekleştiği etkinlikte anadilin önemine ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe sivil toplum örgütleri, kurum temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kirmancki (Zazaca) cocuk korusunun seslendirdiği parcalar vatandaşlar tarafından büyük beğeni aldı.

Etkinlikte Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile Zazaca (Kırmancki) üzerine konuşma yaptı.

Zazaca konuşmaların yapıldığı etkinliğe vatandaş ile çocuklar yoğun ilgi gösterdi.

Rûdaw'a açıklamalarda bulunan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Macoglu, "21 Şubat Dünya Ana Dil Günü, Kırmancki artık kaybolan diller arasında yer alıyor. Biz istiyoruz ki bu dil kaybolmasın herkes bu dili konuşsun, çocuklarımız bu dili konuşsun, herkes evde bu dili konuşsun. Bizim amacımız ve çalışmamız da bu yöndedir. Herkes bu dili konuşsun çünkü bu dil zor durumdadır" dedi

UNESCO'ya göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan dillerden 18 tanesi Türkiye'de bulunuyor. Bu diller arasında Kürtçenin Kırmancki (Zazaca) lehçesi de bulunuyor.

Etkinliğe katılan vatandaşlarda Kirmancki dilinin kaybolmakta olduğunu herkesin evde konuşarak çocuklara öğretilmesi gerektiğini belirtti.

Yıldız Deniz, "Biz demiyoruz ki başka dilleri inkar edin. Türkçe, Fransızca, İngilizce öğrenmeyin demiyoruz. Bu dilleri de öğrenin ama kendi dilinizide unutmayın konusun ve öğrenin diyoruz. Bir insan ki dilini  unutmuşsa o insan ölmüştür. Herkes kendi dilini konuşsun istiyoruz" seklinde konuştu.

Şiyar Candemir de, "Bugün Dünya ana dili günü, dilini unutmasınlar, diliyle eğlensinler, diliyle otursunlar ve kalksınlar. Herkes dilini öğrensin, tek istegim herkesin kendi dilini konuşması ve çocuklarına öğretmesidir' dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli