Mesrur Barzani: Para aklamayla mücadele edeceğiz

21-10-2023
Rûdaw
Etiketler Banka sistemi Kürdistan Bölgesi Mesrur Barzani Irak Erbil Bankacılık ATM
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani banka sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak hükümet olarak banka ile vatandaş arasındaki güvenin tesis edilmesi için gereken desteği sağlayacaklarının altını çizdi. Başbakan Mesrur Barzani, “Para aklamayla etkin mücadele edeceğiz” dedi.

Başkent Erbil’de düzenlenen Irak’taki Bankalar Konferansında bir konuşma yapan Başbakan Mesrur Barzani, hükümetin gelirleri toplama ve ödemelerle ilgili yeni düzenlemelere gideceğini belirtti.

Başbakan Mesrur Barzani, vatandaşların bankalara güvenmemesinin birçok sebebinin olduğunu ifade ederek, “Bu sebeplerin en başında ekonomik ve siyasi faktörler geliyor” dedi.

Vatandaş ile bankalar arasındaki güvenin tesis edilmesi için gereken desteği vereceklerinin altını çizen Mesrur Barzani, bankaların da hizmet alanlarındaki faaliyetlerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında "para aklama" meselesine de değinen Başbakan Mesrur Barzani, “Para aklamayla etkin mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“Vatandaşlar yüklü miktarda nakit taşımak zorunda kalmayacak”

Başbakan, konuşmasının devamında şu sözleri kullandı:

"Güçlü, etkin ve aktif bir bankacılık sistemi oluşturmak 9’ncu Kabine'nin önemli bir hedefi olmuştur. Bu nedenle bankacılık sisteminde reform yapmak ve bölgemizin ekonomisi için modern ve güçlü bir altyapı oluşturmak için çalışacağız. Kürdistan Bölgesi'nde bankacılık sektörüne yönelik reform planlarımızdan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önümüzdeki iki yıl içinde Kürdistan Bölgesi'ndeki emekliler artık yazın sıcağında, kışın soğuğunda maaşlarını almak için saatlerce beklemek zorunda kalmayacak. Bunun yerine belirli bir günde paraları banka hesaplarına aktarılacak.

İşletmeciler artık büyük miktarlarda nakit taşımak zorunda kalmayacak, banka hesaplarını izleyebilecek ve finansal hizmetlerini online olarak gerçekleştirebilecekler."

Kredi alma süreçlerini de kolay hale getireceklerini ifade eden Mesrur Barzani, “Yurt içi ve yurt dışından yakınlarına ve ailelerine para göndermek isteyen vatandaşların artık havale merkezleri aracılığıyla göndermesine gerek kalmayacak. Bu yılın sonuna kadar binlerce kamu çalışanı Hesabım projesine kaydolarak, özel bankalarda hesap açarak maaşlarını alacak ve bu süreç önümüzdeki yıl daha da hızlanacak. Gelecek yılın sonuna kadar banka hesabı olan bir milyon maaşlı çalışana sahip olmaya kararlıyız ve bu programı hızlandıracağız” dedi.

ATM’lerin sayısı artacak

Güçlü bir bankacılık sisteminin kurulmasına yardımcı olacaklarını belirten Başbakan Mesrur Barzani şöyle devam etti:

“Tıpkı kamu çalışanları gibi özel sektör çalışanlarının da banka hesabı olması gerekmektedir. Bu, Kürdistan'daki yüz binlerce insanın bankacılık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak.

Bankaların Kürdistan genelinde şubelerini artırmalarını da teşvik ediyoruz ve iki yıl içinde ATM ağı on kat artacak. Ayrıca Kürdistan'daki çoğu işletmede elektronik ödeme makinelerinin kullanıma sunulması için çalışıyoruz.

Bugüne kadar kamu bankaları vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayamadı. Nakde bağımlılık ekonomik büyümemizi sınırladı ve dolandırıcılık ve kara para aklama fırsatları yarattı. Bunun değişmesi gerekiyor. Ayrıca özel bankalarına hizmetlerinin iyileştirilmesi ve hızlandırılması için gerekli her türlü desteği sağlayacağız.

"Hizmet kalitesinin artması için rekabet olması şart"

Amacımız; Kürdistan Bölgesi'ndeki bankalar arasında sağlıklı bir rekabet olması ve vatandaşlar bankacılık hizmetlerinin kalitesine, ilerlemesine ve hızına göre bankalarını serbestçe seçmesini sağlamaktır. Hesabım projesinde şu ana kadar beş özel bankayı seçtik. Umarım gelecekte diğer bankalar da bu projenin bir parçası haline gelir.

Söz konusu bankalar Irak Merkez Bankası ile koordineli olarak net kriterlere göre seçilecek. Cep telefonu ve ileri teknolojiyle hizmet veren, ATM ağına ve e-finansal hizmetlere sahip dijital bankalar olmalı. Projelerimize ve programlarımıza verdikleri sürekli destek için bankalara teşekkür etmek istiyorum ve onları bankacılık ürün ve hizmetlerine yatırım yapmaya devam etmeye davet ediyorum.

“İşverenler de e-ticaret sisteminden yararlanarak kar marjlarını yükseltebilecekler”

Vatandaşlarımız yakın gelecekte hayatlarındaki değişiklikleri hızla fark edecekler: Örneğin, yurt dışına seyahat ederken ödeme yapma, yiyecek ve yakıt satın alma gibi pek çok işlemi kredi kartları ve hizmetlerini güvenle kullanabilecek.

İşverenler de e-ticaret fırsatlarından yararlanarak kar marjlarını yükseltebilecekler. Hükümet aynı zamanda ödeme yapma ve gelir toplama şeklini de değiştiriyor. Dolaysıyla vatandaşlarımız ve bütün işletmeler finansal anlamda sunulacak hizmetlere diledikleri yer ve zamanda ulaşabilmeleri için çalışacağız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli