Mesrur Barzani: Ülkeye bağlılık korku, aç bırakma ve adaletsizlik politikalarıyla olmaz

25-09-2023
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Bağdat Geşanawa Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani korku, aç bırakma ve adaletsizlik politikalarıyla Kürdistan halkının Irak’a bağlılığının beklenmemesini söyledi.

Başkent Erbil’de bir projenin açılış töreninde konuşan Başbakan Mesrur Barzani, geçtiğimiz hafta Bağdat’a yaptığı ziyaret çerçevesinde kendisine yöneltilen bir soruyu anımsatarak, “Irak'a bağlılık konusunda ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. Bu sizin davranışlarınıza bağlıdır dedim. Bir ülkeye bağlılık ve sadakat, korkutma, nefret politikaları, adaletsizlik ve açlık politikalarıyla olmaz. Ülkeye bağlılık ve sadakat, eşitlik, adalet ve sevgiyle olmalıdır” dedi.

Mesrur Barzani, ticareti geliştirme ve özel sektöre verilecek teşvik ve yardımların hükümetin planı ve gündeminin bir parçası olduğunu belirterek, “Her toplumda özel sektörün güçlü olması, güçlü bir ekonominin ön şartıdır. Özel sektörün başarısının temel direklerinden biri, ekonomik ve ticari büyümeyi sağlayacak ortamı sağlayan güçlü ve etkin bir bankacılık sisteminin varlığıdır” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani’ye göre Kürdistan Bölgesi'ndeki ticari faaliyetlerin ve özel işgücünün yüzde 50'den fazlası küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.

Yeni bir kalkınma projesi başlatıldı

Kürdistan Bölgesi'nde iş dünyasının karşılaştığı temel sorun ve engellerden birinin de mali desteğe ulaşamama sorunu olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından denetlenen Gaşanawa (Kalkınma) projesi kapsamında işletmelere ve girişimcilere işlerini büyütmeleri amaçlı 150 milyon dinara kadar kredi sağlayan sağlandığını açıklayan Başbakan Barzani, “Girişimciler kredi başvurusuna ilişkin bütün bilgileri online bir site üzerinden görebilir ve bu amaçla başvurularını yapabilirler ”dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlık referandumunun altıncı yıl dönümünde konuşan Başbakan Mesrur Barzani, “Bugün tarihi bir gün. Halkımıza uygulanan baskı ve haksızlıklara karşı Kürt halkının iradesinin zaferinin yıl dönümüdür. Maalesef şu ana kadar bu adaletsizliğin izleri mevcut ve bazı kişi veya taraflar Kürdistan halkının sırf kendi hakkını dile getirdiği için cezalandırılması gerektiğine inanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Erbil Bağdat arasındaki ilişkilere de değinen Mesrur Barzani, “Irak'a bağlılık konusunda ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. Bu sizin davranışlarınıza bağlıdır dedim. Bir ülkeye bağlılık ve sadakat, korkutma, nefret politikaları, adaletsizlik ve açlık politikalarıyla olmaz. Ülkeye bağlılık ve sadakat, eşitlik, adalet ve sevgiyle olmalıdır” diye konuştu.

Mesrur Barzani, Irak'ta bütün milletlerin eşit olması gerektiğine, ülkede adaletin tesis edilmesi ve bir bölgenin diğer bölgelere nazaran kalkınması zafer sayılması aynı zamanda tarafların hiçbir şekilde birbiriyle çekişme halinde olmaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Şu anda olumlu bir atmosfer var. Barışa, demokrasiye, özgürlüğe ve ilerlemeye inanan herkesle daha müreffeh ve mutlu bir ülke inşa etmek istiyoruz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli