'Şemdinli'de orman yangınları kasten çıkarılıyor'

21-08-2021
Rûdaw
Etiketler Şemdinli orman yangınları
A+ A-

Rûdaw (Erbil) – Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde çıkan orman yangınlarına müdahale edilmemesi eleştirileri beraberinde getirdi. HDP Şemdinli Eşbaşkanı İbrahim Öpengin ve Şemdinli İnsan Hakları Derneği (İHD) Temsilcisi Cabbar Taş yangınları ve son durumu değerlendirdi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 17 Ağustos’ta çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları yetersiz kalmış, yangın kendiliğinden sönmüştü. 

Kentteki sivil toplum kuruluşları, (STK) yetkilileri sorumlu olmaya çağırmış, sosyal medya üzerinden kampanya yapılmıştı. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede yaptığı açıklamada yangınların kasten çıkarıldığını belirtmiş ve bölgede yangının ardından soğutma çalışmalarının yapılmadığını duyurmuştu.

Rûdaw’ın bültenine katılan HDP Şemdinli İlçe Eşbaşkanı İbrahim Öpengin orman yangınının 4. gününde söndürülebildiğini bildirdi. Yetkilileri sorumsuzlukla suçlayan Öpengin, uçak ya da helikopterle havadan herhangi bir müdahale olmadığını söyledi.

“Yetkililer yangını Allah’a havale etmişti”

Yangının olduğu arazinin engebeli ve ulaşımın zor olduğuna dikkat çeken Öpengin, birkaç defa söndürülse de yangının tekrar başladığını belirtti. Öpengin şu ifadeleri kullandı:

“Antalya ya da Marmaris gibi bölgelerde orman yangını çıktığında biz burada gözyaşı döktük. Orman her yerde ormandır. Fakat Şemdinli’de orman yanınca sahipsiz olduğumuzu anladık. Baştan müdahale olsa üç gün sürmezdi. İlk başladığında, Şemdinli’deki yetkililer yangının olmadığını söyledi. Türkiye’nin gündemine girmesini istemediler.

Yine de sosyal medya üzerinden pek çok kişi tepki gösterip yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı. Sosyal medyada tepki gösterilmese muhtemelen şimdiye kadar söndürülmezdi. Goman Dağı’nda hiç ağaç kalmazdı. HDP milletvekili Sait Dede de yangının olduğu alana gidip açıklama yaptı. Sonraki gün de yangın söndürüldü. İstense yangına müdahale için 2-3 saatte yol yapılırdı.

Fakat yetkililer yangını Allah’a havale etmişti ve herhangi bir çaba gösterilmedi. Yangın elbette müdahale sonucu söndürülebildi, ancak zaten yanacak ağaç da kalmamıştı.”

“Güvenlik güçleri yangınları kasten çıkarıyorlar”

Şemdinli İnsan Hakları Derneği (İHD) Temsilcisi Cabbar Taş ise Şemdinli’de her sene orman yangınlarının çıkarıldığını ifade etti. Bölgedeki yaşam alanlarının büyük zarar gördüğünü kaydeden Taş, “Güvenlik güçleri yangınları çıkarıyor. Ormanları ‘güvenlik amacıyla’ kasten yakıyorlar ve orman yangınları kasten, özellikle söndürülmüyor. Şemdinli belediye başkanı yangının olmadığını iddia ediyordu. Halbuki yetkililerin ormanlara sahip çıkması gerekiyor. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin herhangi bir müdahale çalışmasının olmadığını dile getirdi. Yaşam alanları yok olup yanacak orman kalmayınca da kendiliğinden söndü” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli