DUHOK - Bombardıman sonucu çıkan orman yangınları 2 haftadır söndürülemiyor

26-08-2023
Duhok İl Orman Müdürü  Dr. Kawe Sabri
Duhok İl Orman Müdürü Dr. Kawe Sabri
Etiketler Suriye ordusu İdlib HTŞ Cihatçı gruplar Duhok İl Orman Müdürü Dr. Kawe Sabri Orman yangınları Duhok TSK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyon gerekçesiyle bombaladığı Duhok’un Amedi ilçesine bağlı ormanlık bölgede çıkan yangınlar iki haftadır söndürülemiyor. Çatışmalardan dolayı yangının çıktığı yerlere ekipler müdahale edilemiyor.

Çıkan yangınlardan ötürü Dereluk ile Kani Masi nahiyelerine bağlı binlerce dönümlük orman ve koruluk alan büyük zarar gördü.

Rûdaw bültenine bağlanan Duhok İl Orman Müdürü  Dr. Kawe Sabri çıkan orman yangınlarına ilişkin bilgi verdi.

Dr. Kawe Sabri şunları dile getirdi:

“İki haftadır Dereluk ve Kani Masi nahiyelerindeki ormanlık bölgelerdeki yangın büyük zarara neden oldu. Yangınlar Metin Dağlarının her iki yüzünde, Gare Sıradağları eteklerindeki Sipîndarê ve Mehêdiya köylerinin olduğu bölge ile Kani Masi nahiyesine bağlı Terwaniş, Bêtkarê köylerinin ormanlık alanlarında devam ediyor. Ayrıca Dereluk nahiyesine bağlı Sergelê, Berçî, Guherz, Zêwe, Nêrwe, Rêkanê ve Reşave köylerini içerisine alan bölgede de yangınlar sürüyor. Yangınlarda binlece dönümlük ormanlık alan, bağ-bahçe ve tarım arazileri küle döndü.”

Yangınların çıktığı bölgelerin hem dağlık hem de sürekli bombalanması nedeniyle yangın söndürme ekiplerinin müdahale edemediğini dile getiren Dr. Kawe Sabri, iki haftadır yayılan yangınların kontrol edilemediğini sözlerine ekledi.  

Köylerinin çevresine kadar ulaşan alevleri bölgedeki halk söndürmeye çalışıyor.

Köylüler bahçelerinde çalışamıyor

Kawe Sabri, halkın kendi arazilerindeki palamut, mazi, bıtım (kezwan), alıç, yabani armut ve üzüm bağları gibi meyve ağaçlarındaki ürünleri de toplayamadıklarını kaydetti.

Öte yandan ağaç kesimi ve TSK'nın bölgedeki yol yapımlarının da doğaya büyük zarar verdiğine dikkat çeken Duhok İl Orman Müdürü  “Sınırın öte yakasında bir takım insanlar ağaçları kesiyor ve satıyor. Ağaç kesimlerinin kış aylarında daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Duhok Vilayeti genelinde 1 milyon 700 bin dönüm koruluk ve ormanlık alan bulunuyor.

Bölgedeki çatışmalardan ötürü yapaılan bombardımanların yanı sıra, kazara ya da kasten yakılan ateşlerin yol açtığı yangınlar da doğaya büyük zarar veriyor.  Duhok sınırları içerisindeki ormanların yüzde 10-15’i büyük risk altında.

Duhok İl Orman Müdürlüğü, vilayetteki orman yangınlarının yarattığı hasara ilişkin bir rapor hazırlığı yapıyor. Yakın zamanda bu raporun kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli