Okumasına izin vermemişlerdi: 43 yıl sonra hayalini gerçekleştirdi

21-05-2024
Ayşe Abdullah
Ayşe Abdullah
Etiketler Ayşe Abdullah Eğitim Çemçemal
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Saddam rejimi döneminde Peşmerge’ye yardım ettiği için okulu bırakmak zorunda kalan Ayşe Abdullah 43 yıllık hayalini geçekleştirdi ve ortaokuldan mezun oldu. Hacı Ayşe’nin hedefi gelecek yıl liseye başlamak ve tahsilini tamamlamak.

59 yaşındaki  Ayşe Abdullah  43 yıl önce yarım bıraktığı tahsilini tamamlamak için azimle çalışıyor. Bu hikayede en büyük destekçisi ailesi.

1981'de Baas rejimi, Peşmerge'ye yardım ettiği suçlamasıyla Ayşe'yi okulu bırakmaya zorladı.

Okumak içerisinde ukde olarak kalan Hacı Ayşe 2023’te tahsilini tamamlamaya karar verdi. Sıkı çalışma ardından Hacı Ayşe bu yıl 9’uncu sınıftan iyi dereceyle mezun oldu.

Rûdaw’a konuşan Hacı Ayşe, “Okumama izin vermedikleri zaman adeta dünyam karardı. Karalar bağladım, günlerce ağladım. Çünkü  okula aşıktım. Sonra dedim ki madem okuyamıyorum, o zaman kendimi aileme ve kardeşlerime feda edeyim. Tadımız kaçmasın, onlar okusun. Şimdi rüyamı gerçekleştirmek için çalışıyorum” dedi.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde yaşayan Ayşe’nin en büyük destekçileri bir zamanlar gençliğini feda ettiği babası, kardeşleri ve yeğenleri.

"Çok çalıştım, TV ve telefondan vazgeçtim"

43 yılın ardından yarım bıraktığı yerden eğitimine başlayan Hacı Ayşe, gözlerinden rahatsız olduğu için büyük zorluk yaşadığını söylüyor: “Sınavlara çok çalıştım. Bazen gözüm ağrıdığı için ağladım. Gözlerim ağrımaması için televizyon ve cep telefonu izlemeyi bıraktım.”

Hacı Ayşe’nin yeğeni Esma Ebu Bekir, teyzesinin Arapça dersinden çok iyi notlar aldığın belirterek,  fen bilimleri derslerinde bazı konulara takıldığını söyledi.

Ayşe Abdullah 9’uncu sınıftan iyi dereceyle mezun oldu, hayali ölmeden önce lise öğrenimini de tamamlamak. Ayşe Abdullah iki yıldır iki dönem okumusunda kendisine yardımcı olan öğretmenlerine de teşekkür etti.

"Hayalleriniz için mücadele edin"

“Okumaya aşığım” diyen Ayşe, “Gücüm yettiğince tahsilimi sürdüreceğim. Bir şeyi başarmak istiyorsanız iyimser olmalısınız. Hayallerinizi gerçekleştirmek için mücadele etmelisiniz” dedi.

Diyabet, yüksek tansiyon, az görme ve diğer hastalıklar onu rahatsız etse de hayalini gerçekleştirmesine engel olmadı.

Ayşe Abdullah’ın okumak için verdiği mücadele hikayesi bugün birçok insana ilham oluyor. O, lise öğrenimine başlamak için Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığının hakkında olumlu karar vermesini bekliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.