Suriye yönetiminin Şehba’ya uyguladığı abluka okulların kapanmasına neden oldu

27-11-2023
Rûdaw
Etiketler Şehba Efrin Göç Kamp Abluka Okul Eğitim Suriye yönetimi
A+ A-

Hussein Omar

Haber Merkezi - Efrin'de göç etmek zorunda bırakılan ve halen Halep'in kuzeyindeki Şehba bölgesinde ikamet eden göçmenler, Suriye rejiminin eğitim sürecini durduran ve elektriğin tamamen kesilmesine yol açan yakıt ablukası nedeniyle daha da kötüleşen şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Şehbalı bir eğitim yetkilisi yaptığı açıklamada, "Abluka, ulaşım ve yakıtı eksikliği nedeniyle kantondaki eğitim süreci süresiz askıya alınmış durumda” dedi.

Şehba'da yaşayan Efrinli hukukçu ve activist İbrahim Şêxo, Suriye ordusunu bölgeye abluka uygulayarak okulların kapanmasına yol açmakla suçladı.

Rûdaw'a konuşan Şêxo, “Suriye ordusu dördüncü tümeni bölgeye yakıtın girmesine izin vermiyor ve mali meblağlardan paylarını almalarına rağmen Özerk Yönetim'e sert koşullar dayatıyorlar” dedi.

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre Şehba bölgesindeki 68 okul ve kurumda yaklaşık 14.500 öğrenci eğitim görüyor.

Bölgede ayrıca son üç gündür yakıt yetersizliği nedeniyle yaşanan elektrik kesintisi, kamplarda yaşayanların daha da zorlanmasına neden oluyor.

Aktivist İbrahim Şêxo, "Durum bir hafta boyunca böyle devam ederse Şehba bölgesindeki Avrin Hastanesi de hizmet dışı kalacak, fırınlar ve su kaynaklarının çalışmaları da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" diye ekledi.

Şehba bölgesinde 100 bini Efrinli olmak üzere yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor. Nüfusun yaklaşık 10 bini  kamplarda, geri kalanı ise çeşitli kasaba ve köylerde yaşıyor.

Halep kentinin 15 kilometre kuzeyinde yer alan Şehba, güvenlik ve askeri açıdan Suriye hükümetinin yetkisi altında ancak yerinden edilmiş Efrin halkı, Efrin ve Şehba Özerk Yönetimileri tarafından yönetiliyor.

Efrin, Mart 2018'den itibaren Türkiye ve güdümündeki Suriye Ulusal Ordusu tarafından kontrol edilmeye başlandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli