Kürdistan Parlamentosu'nda bileşenlere ayrılan kota sayısı belli oldu

21-05-2024
Etiketler Kürdistan Parlamento seçimleri Bileşenler kotası Irak Yüksek Yargı Konseyi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Yüksek Yargı Konseyi, Kürdistan Parlamentosunda bileşenlere ayrılan kota sayısı ve illere göre dağılımını yeniden düzenledi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne bağlı Seçim Yargı Kurulu, 100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosunda 5 sandalyenin Türkmen, Hristiyan ve Ermenilere ayrılmasına karar verdi.

Buna göre Erbil'de 2, Süleymaniye 2 ve Duhok için 1 sandalye bileşenler için belirlendi.

Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayi, "Bu karara göre Süleymaniye'de Türkmenlere ve Hristiyanlara birer sandalye, Erbil'de Türkmenlere ve Hristiyanlara birer sandalye ve Duhok’ta Ermenilere bir sandalye ayrılmıştır. Yargı Konseyinin kararı komisyon için bağlayıcıdır. Seçim Komiserliği bu sandalyelerin topluluklara tahsis edilmesine ilişkin prosedürlere karar verecektir" dedi.

Daha önce 111 sandalyeden oluşan Kürdistan Parlamentosu'nda bileşenlere 11 sandalye düşüyordu.

Ne olmuştu?

22 Şubat 2024'te Irak Federal Mahkeme, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) şikayeti üzerine, parlamentodaki bileşenlerin kota sandalyelerini iptal ederek 111 olan sandalye sayısını 100'e düşürülmesine karar vermişti.

Mahkemenin kararıyla, Kürdistan Bölgesi Parlamentosunda bileşenlere tahsis edilen kota sandalyeleri kaldırılmış oldu.

Bunun üzerine, Bayt Nahrin Hristiyan Ulusal Birliği lideri Yusuf Matti bileşenlere kota ayrılmaması konusunu yargıya taşımıştı.

Federal Mahkemenin 2’nci maddenin 2'nci fıkrasına göre Kürdistan Parlamentosu 4 seçim bölgesine bölündü.

100 sandalyeden oluşan Parlamentoda illere göre sandalye dağılımı Erbil 34 sandalye, Süleymaniye 38 sandalye, Duhok 25 sandalye ve Halepçe 3 sandalye olacak şekilde belirlendi.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli