Türkmenler: Kerkük Valisi değiştirilmeli

21-05-2020
Rûdaw
Etiketler Kerkük Türkmen Rakan Cuburi
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’teki Türkmen partilere mensup 22 yönetici, Kerkük valiğini vekaleten yürüten Rakan Cuburi’nin aldığı kararların “yasal olmadığını” savundu. Türkmenler Irak Başbakanı Kazımi’ye, Kerkük valiliğinin de değiştirilmesi planlanan 12 valilik ve il meclisleri listesine dahil edilmesini istedi.    

Irak’ta faaliyet yürüten Türkmene partilere mensup 22 yönetici, Irak Başbakanı Msutafa Kazımi’ye, Kerkük Vali Vekili Rakan Cuburi’nin değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Rûdaw’a konuşan Türkmeneli Partisi Yürütme Kurulu Üyesi Timur Abdulaziz Beyatlı, “Kenti valinin yönetmesi gerekiyor, yardımcısı veya vekilinin değil. Bu nedenle Rakan Cuburi’nin vali vekili olarak aldığı kararlar yasal değil. Bu kararlar Irak Parlamentosu tarafından belirlenen kurallara ayykırıdır. Ayrıca kendisi Kerkük’ü uygun bir şekilde idare edememiştir” dedi.   

Kerkük’te yeni vali ve il meclisi belirlenene kadar, il idaresinin Kürt, Türkmen ve Arap bileşenler tarafından ortak bir şekilde yönetilmesi önerisi Başbakan Mustafa Kazımi’ye sunuldu.

Türkmeneli Partisi Kerkük İl Başkanı Emir Avcı da, “Hiçbir bir tarafın itirazı olmayacak şekilde Kerkük idaresi için bir hücre oluşturulsun. Bu talebimizin eşit bir şekilde kabul edilmesini ve önem verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kerkük’e merkezi hükümet tarafından vali atanmasına baştan beri itiraz eden Kürt partiler de Türkmenlerin önerisine destek veriyor.

Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Rebwar Taha, “Rakan Cuburi vekaleten bu göreve atanmıştır, vali değildir. Kürtler başından beri valinin değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. İkinci sebep ise Kerkük’te bu süreçte yaşanan ihlaller ve yolsuzluklardır ki halk tamamen bu durumdan bezmiştir. Kerkük il idaresi hata ve eksiklerle doludur” dedi.

Kerkük’te 16 Ekim 2017’de yaşanan olayların ardından Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin kente saldırarak kontrolü ele geçirmesinin ardından dönemin Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valiliği’ne, Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı, Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atamıştı.

Irak’taki gösterilerin ardından Irak Parlamentosu, geçtiğimiz yıl Ekim ayında il meclisi seçimleri yapılana kadar tüm il meclislerinin feshedilmesine karar vermişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli